Visual Artist
Från att vara anställd på ett bolag där vi producerade reportage-, informations-, utbildnings-, och reklamfilm, övergick jag till att producera film i egen regi. I 35 mm filmen, I dina händer, visade jag på vikten av kreativ och relationsskapande verksamhet i skolan (Göteborgs filmfestival, BUFF – Malmö Barn och ungdomsfilmsfestival, Skolexpo, Mittuniversitetets lärarhögskola). Filmen ingick i utställningen Barnkonstmuseet – positivt respektive negativt i min vardag, med målningar från samtida skolor i Sverige, från Öst-Berlin före murens fall samt fotografi från utsatt skola i New York. Utställningen turnerade med Kulturvagnen mellan Stockholm-Malmö-Göteborg, under två månader, med workshops på Stockholms central, med Vattenfestivalen i samarbete med SOS Barnbyar samt Världskongressen i barnpsykiatri, tillsammans med Astrid Lindgrens sjukhus.
I nästa film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter, med fokus på relationsskapande aktiviteter som Österåkers fängelse enemble, i regi av teater regissör Kaj Anhem, för personlig utveckling och för att motverka depression och våld. Filmen, Jag har en dröm (kan tillhandahållas i forskningssyfte), ledde till ett samarbete med SVT, med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunna bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. Filmen följdes av tre fotoprojekt – Österåkers fångteaterensemble (Situation Stockholm), Adhd och missbruk (Ulleråker akut psykiatri), Ensamstående mammor och barn på skärgårdsläger (Frälsningsarmén, Stridsropet). Ur min utställningsserie, Den lilla människans perspektiv, toppade sex av mina fotografier Moderna Museets tävling i gatuporträtt i början av 2000 talet.
2010-2012 Under ett läsår hade jag förmånen att få använda mig av pedagogisk drama, fysisk yoga, mental träning, lekfulla övningar samt avspänning, för att få gymnasieelever att delta i hälsa och idrott, på G2.
På högstadie utifrån, Du bestämmer metoden och dramaövningar, arbetade jag med högstadieelever på Kvarnbergsskolan.
2014-2017 arbetade jag med Galleri Duerr som moderator och producent, med fokus på ungt perspektiv. 2014 blev vi ett av de bäst säljande gallerierna under Stockholm Affordable Art Fair. För att fortsätta väcka nyfikenhet för gränsöverskridande samarbeten och för att nå ut till grupper utanför konstetablissemanget, bjöd vi in en internationellt erkänd skulptris att skapa en fullskalig skulptur i lakrits, med utgångspunkt i en av hennes figurativa skulpturer. Slutförd live under Lakritsfestivalen, utställd på Clarion Sign och Lydmar, där vi curerade ytterligare fem utställningar på temat kvinnliga fotografer. Bland annat en prisbelönt rysk bildjournalist under rubriken, What happens to women´s position in times of conflict and radicalization. Det blev mitt första inspelade samtal med mobilen. Det skulle komma att följas av fler, i aktuella frågor med avstamp i en konstnärlig disciplin, utifrån ett ungt perspektiv. 2017 byggde vi en öppen konsthall på Djurgården för Skärgårdsmässan samt för Veteranbåtsfestivalens middag.
2016-2019 var jag en av drivkrafterna bakom #PlanketSthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi.
2017 började jag utifrån den validerade metod jag arbetat med i skolan tidigare, mitt arbete med att motivera unga i hälsa och idrott och handledning av unga i drive-in idrott, att gatukrita i olika miljöer under namnet Samtals-Coachomaten. 2022 utvecklade jag den till en Coachingbana, ett Behovspussel. Samma år bereddes vi plats i Järvaveckans officiella program, rosad av närpolisen. Hela sommaren fanns en målad coachingbana i Gustavsbergs hamn, framför den nedlagda konsthallen, gästad av unga besökare, vuxna och andra i deras närhet.
2022 hade jag förmånen att coacha elever under tre veckor i åk 4-5 i eget filmskapande, ett bra verktyg för att träna empati och konfliktlösning, samt under två lektioner med hjälp av drama i SO i åk 6. Inspirerad av eleverna förkovrar jag mig i film och skapande i skolan, samt i regi och drama som verktyg i skolan och i scenisk gestaltning (Stockholms universitet).
Fortbildad i Coachande ledarskap och professionella samtal. Hanterar jag verktyg som Non violent communication, MI, Du bestämmer och facilteringsverktyg som Open Space Technology och Design Thinking. Allra bäst trivs jag i miljöer där jag kan bidra till att andra också kan utvecklas och må bra. Jag tror mycket på grupp aktiviteter för att förebygga och motverka den sociala ohälsa som omgärdar våra barn och unga.
2019 var jag med under två månader och dokumenterade livet ombord på en klassisk segeljakt, inklusive mastbrottet vi drabbades av. Ett urval visades under, Allt för sjön, 2020. Fotografier printade på segelduk, säljs till förmån för mitt empiriska arbete.
Lotte Johansson
+46 (0) 70 798 44 29
LinkedIn
Instagram LotteStoryteller