Om Lotte

SamtalsCoachomaten, Coachomaten,BehovsPusslet,Lotte Johansson,dialogverktyg, medborgardialog, mentor, Aguilera, livstilscoach

Visual Artist


Från att vara anställd på ett bolag där vi producerade reportage, informations-,  utbildnings-, och reklamfilm, gick jag till att producera film i egen regi. I 35 mm filmen, I dina händer, 1998, visade jag på vikten av kreativ och relationsskapande verksamhet i skolan (Göteborgs filmfestival, BUFF – Barn och ungdomsfilmsfestivalen i Malmö, Skolexpo, Mittuniversitetets lärarhögskola). Filmen ingick i utställningen Barnkonstmuseet – positivt respektive negativt i min vardag, inkluderande målningar från skolor i Sverige, forna Öst-Berlin, fotografier från New York (av elever som visade passerkort och skannades med metalldetektor på grund av skjutvåldet redan 1998). Utställningen turnerade under två månader med Kulturvagnen mellan Stockholm-Malmö-Göteborg, med workshops på Stockholms tågcentral, Vattenfestivalen i samarbete med SOS Barnbyar samt Världskongressen i barnpsykiatri tillsammans med Astrid Lindgrens sjukhus. 

 

I nästkommande film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter, med fokus på de få relationsskapande aktiviteter som fanns för att motverka depression och våld. Filmen, Jag har en dröm, ledde till ytterligare en film, i samarbete med SVT, med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunna bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. Filmen följdes av tre fotoprojekt – Österåkers fångteaterensemble (Situation Stockholm), Adhd och missbruk (Ulleråker akut psykiatri), Ensamstående mammor och barn på skärgårdsläger (Frälsningsarmén, Stridsropet). Ur min utställningsserie, Den lilla människans perspektiv, toppade sex av mina fotografier Moderna Museets tävling i gatuporträtt i början av 2000 talet.

2014-2017 arbetade jag som moderator och producent på Galleri Duerr med fokus ungt perspektiv. 2014 blev vi ett av de bäst säljande gallerierna under Stockholm Affordable Art Fair. 2016 en del i Antikmässans guidade konstrunda. För att fortsätta väcka nyfikenhet för gränsöverskridande samarbeten och för att nå ut till grupper utanför konstetablissemanget, bjöd vi in en internationellt berömd skulptris att skapa en fullskalig lakritsskulptur med utgångspunkt i en av hennes egna figurativa skulpturer, slutförd live under Lakritsfestivalen. Skulpturen visades länge på Clarion Sign och Lydmar, där vi curerade ytterligare fem utställningar på temat kvinnliga fotografer. Bland annat den prisbelönade ryska bildjournalisten under rubriken, What happens to women´s position in times of conflict and radicalization. Det blev mitt första inspelade samtal med mobilen som skulle följas av fler. Alltid med avstamp i en konstnärlig disciplin och med ett ungt perspektiv. 2017 byggde vi en öppen konsthall på Djurgården för Skärgårdsmässan samt för Veteranbåtsfestivalens middag.

2016-2019 var jag en av drivkrafterna bakom #PlanketSthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi och lyckades bredda besökarantalet till ett femsiffrigt besöksantal under två dagar.

2017 började jag utifrån den validerade metod jag arbetat med i skolan tidigare, gatukrita en version i helt olika miljöer under namnet Samtals-Coachomaten. 2022 utvecklades den till en coachingbana med namnet BehovsPusslet, tog plats i Järvaveckans officiella program och rosades av närpolisen.

Som seglande fotograf blev jag 2019 inbjuden på en klassisk segeljakt. Under fem regattor i Medelhavet dokumenterade jag livet ombord, mastbrottet och några av de klassiska segeljakter vi mötte. Några av fotografierna visades på ”Allt för sjön” 2020, andra finns på Rep o Rigg i Råseglarhuset på Skeppsholmen. Fotografierna är printade på segelduk, handsignerade och numrerade, i format upp till 100 x 150 cm och säljs till förmån för mitt arbete med BehovsPusslet.

Jag har ett förflutet som barnflicka, har arbetat i restaurangbranschen, allt från servitris till ledarskapspositioner. Är fortbildad i Coachande ledarskap, Non violent communication, MI och facilteringsverktyg som Open Space Technology och Design Thinking. Allra bäst trivs jag i miljöer där jag kan bidra till att andra också kan utvecklas och må bra. 

KONTAKT
Lotte Johansson
+46 (0) 70 798 44 29
LinkedIn
Instagram LotteStoryteller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: