


Jag har gjort allt från att leda en personalgrupp til att producera film. I 35 mm filmen, I dina händer, visade jag på vikten av kreativ och relationsskapande verksamhet i skolan (Göteborgs filmfestival, BUFF – Malmö Barn och ungdomsfilmsfestival, Skolexpo, Mittuniversitetets lärarhögskola). Filmen ingick i utställningen Barnkonstmuseet – positivt respektive negativt i min vardag. Turnerade med Kulturvagnen mellan Stockholm-Malmö-Göteborg, under två månader, och med workshops på Stockholms central, Vattenfestivalen i samarbete med SOS Barnbyar samt på Världskongressen i barnpsykiatri, tillsammans med Astrid Lindgrens sjukhus.
I nästa film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter, med fokus på relationsskapande aktiviteter, allt från teaterregissör Kaj Anhems arbete med intagna till yoga på häktesavdelningen för kvinnor (filmen, Jag har en dröm, kan tillhandahållas i utbildnings- och forskningssyfte). Filmen ledde till ett samarbete med SVT, med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunna bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. Filmen följdes av tre fotoprojekt – Anhems fångteaterensemble (Situation Stockholm), Adhd och missbruk (Ulleråker akut psykiatri), Ensamstående mammor och barn på skärgårdsläger (Frälsningsarmén, Stridsropet). Ur min utställningsserie, Den lilla människans perspektiv, toppade sex av mina fotografier Moderna Museets tävling i gatuporträtt i början av 2000-talet. Mitt filmskapande och mitt fotograferande, har alltid haft ett etnografiskt perspektiv.
2010-2012, hade jag förmånen att arbeta med olika klasser, med hjälp av pedagogisk drama, fysisk yoga, mental träning, lekfulla övningar samt avspänning, för att få gymnasieelever att delta i hälsa och idrott, på G2 samt på en gymnasieskola för utsatta tjejer. Från att skjuta bollen i ansiktet på varandra, gick de till att skjuta på målet. Från att kalla varandra diverse okvädesord till att kommunicera. Med en grupp högstadieelever och deras skolsköterska, arbetade jag utifrån, Du bestämmer metoden samt dramaövningar.
2014-2017 arbetade jag med Galleri Duerr som moderator och producent, med fokus på ungt perspektiv. 2014 blev vi ett av de bäst säljande gallerierna under Stockholm Affordable Art Fair. För att väcka nyfikenhet för gränsöverskridande samarbeten, utanför konstetablissemanget, bjöd vi in en internationellt erkänd skulptris att forma en fullskalig skulptur i lakrits, slutförd live under Lakritsfestivalen, utställd på Clarion Sign och Lydmar, där vi curerade ytterligare fem utställningar på temat kvinnliga fotografer. Bland annat en prisbelönt rysk bildjournalist under rubriken, What happens to women´s position in times of conflict and radicalization. Det blev mitt första inspelade samtal med mobilen. Det skulle komma att följas av fler, i aktuella frågor med avstamp i en konstnärlig disciplin, utifrån ett ungt perspektiv på ett dilemma. 2017 byggde vi en öppen konsthall på Djurgården för Skärgårdsmässan samt för Veteranbåtsfestivalens middag. 2016-2019 var jag en av drivkrafterna bakom #PlanketSthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi.
Utifrån den validerade metod jag arbetat med i skolan, mitt motivationsarbete med unga i hälsa och idrott, samt handledning av unga spontanidrottare i riskzonen som ledare i drive-in idrott, började jag 2017, gatukrita en coachingmodell, i olika miljöer under namnet Samtals-Coachomaten. 2022 utvecklade jag den till en Coachingbana, ett Behovspussel. Samma år bereddes den plats i Järvaveckans officiella program, rosad av såväl de unga själva, som av föräldrar och närpolisen. Hela sommaren fanns en målad coachingbana i Gustavsbergs hamn, gästad av unga besökare, och andra i deras nätverk.
2022 hade jag förmånen att coacha elever under tre veckor i åk 4-5, i eget filmskapande, samt under två lektioner med hjälp av drama i SO i åk 6. Inspirerad av eleverna förkovrar jag mig nu i film och skapande i skolan, i regi- och drama som verktyg i scenisk gestaltning (Stockholms universitet). Vill du att jag gästar din skola /verksamhet, kanske istället för en långtidsvikarie i bild, hör av dig.
Ibland ger jag mig ut på äventyr, som till Europas första ekoby, i Andalusien, där de gjort öknen grön. Eller som när jag var med under två månader för att organisera och dokumentera livet ombord på en klassisk segeljakt under Medelhavsregattorna, inklusive mastbrottet vi drabbades av. Ett urval visades under, Allt för sjön, 2020. Fotografierna säljs till förmån för mitt empiriska arbete.
Jag är fortbildad i Coachande ledarskap, i Professionella samtal, inkl. Lösningsbyggande samtal, MI, samt i retorik. Hanterar även verktyg som Non violent communication, Du bestämmer och facilteringsverktyg som Open Space Technology och framgångsrik kommunikation i förändringsprocesser. Allra bäst trivs jag i miljöer där jag kan bidra till att andra kan utvecklas och må bra. Jag tror mycket på didaktiska gruppaktiviteter för att förebygga och för att motverka den sociala ohälsa som omgärdar våra barn och unga. Vi behöver bli fler. Jag delar gärna med mig av mina kunskaper inom t ex. reflekterande team. Drama och visuella stöd, är fantastiska verktyg för att bygga gemenskap, för att träna konflikthantering och empatisk förmåga. Därför har jag fortbildat mig i Professionella samtal, och i drama och regi i scenisk gestaltning vid Stockholms Universitet. För icke verbala språk är minst lika viktiga som både det talna och skrivna ordet. Något jag ser att många unga behöver och vill träna på.
Lotte Johansson
+46 (0) 70 798 44 29
LinkedIn
Instagram LotteStoryteller