Om Lotte

Visual Artist & Visual Coach Instructor

BAKGRUND
Från att vara anställd på ett bolag där vi producerade reportage, informations-  och reklamfilm, övergick jag till att producera film i egen regi. I filmen, I dina händer, 1998, visade jag på vikten av kreativ och relationsskapande verksamhet i skolan. Visad  på Göteborgs filmfestival, BUFF – Barn och ungdomsfilmsfestivalen i Malmö,  Skolexpo, använd av bland andra Mittuniversitetets lärarhögskola. 20 år senare premierades skolan jag följt av, Generation Pepp.. Filmen ingick i utställningen Barnkonstmuseet – positivt och negativt i min vardag, inkluderande målningar från vitt skilda skolor i Sverige, från forna Öst-Berlin före murens fall samt fotografier från New York, där  elever redan då visade passerkort och skannades med metalldetektor på grund av skjutningar. Utställningen rullade under två månader på SJ Kulturvagn mellan Stockholm-Malmö-Göteborg, med workshops på Stockholms tågcentral. Vandrade sedan vidare till Vattenfestivalen i samarbete med SOS Barnbyar samt Världskongressen i barnpsykiatri, tillsammans med Astrid Lindgrens sjukhus.

I nästkommande film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter, med fokus på de få relationsskapande aktiviteter som fanns för att motverka depression och våld. Filmen, Jag har en dröm, ledde till ett samarbete med SVT med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunna bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. Filmen följdes av tre fotoprojekt – Österåkers fångteaterensemble (Situation Stockholm), Adhd och missbruk (Ulleråker akut psykiatri), Ensamstående mammor och barn på skärgårdsläger (Frälsningsarmén, Stridsropet). Ur min utställningsserie, Den lilla människans perspektiv, toppade sex av mina fotografier Moderna Museets tävling i gatuporträtt. 

När mitt första barn började mellanstadiet hoppade jag in som hjälpledare i hennes fotbollslag med fokus på den relationsskapande delen. Jag ville arbeta mer förebyggande. Initierade drive-in-idrott för barn och unga tillsammans med den folkliga idrottsföreningen Korpen samt Värmdö kommun. Jag rekryterade och handledde unga ledare från olika sociala miljöer med det gemensamt att de var bra på olika idrotter. Blackminton, en racketsport i mörkret med fluorescerande ljus och medryckande musik, var en av våra mest framgångsrika aktiviteter, vilken jag också utbildade idrottsfolkhögskolan Lillsved i.

Under två år motiverade jag högstadie- och gymnasieelever på fyra olika skolor  att gå från inaktivitet till aktivitet, med hjälp av olika valbara aktiviteter.

Under två somrar arrangerade jag lägerverksamhet för barn /barn och ensamstående föräldrar, tillsammans med Svenska Kyrkan samt med Makalösa Föräldrar. Fokus var på gruppstärkande aktiviteter utomhus men också matlagning, öppen konstatejé och dagliga reflektioner.

2014-2017 arbetade jag med Galleri Duerr som moderator och producent. Från att ha varit på väg att stänga ned blev vi samma år ett av de bästsäljande gallerierna under Stockholm Affordable Art Fair 2014, tack vare att vi handplockat en ung talangs konstfotografiska självporträtt som visade på ungas stress och utsatthet. Två år senare ingick Galleri Duerr i guideturen under Antikmässan. För att fortsätta väcka nyfikenhet för gränsöverskridande samarbeten, bjöd vi in en internationellt berömd skulptris att skapa en fullskalig lakritsskulptur med utgångspunkt i en av hennes egna figurativa skulpturer, slutförd live under Lakritsfestivalen. Skulpturen vandrade vidare till Lydmar, där vi curerade ytterligare fem utställningar på temat kvinnliga fotografer, med bland annat en ung prisbelönt rysk bildjournalist på temat, What happens to women´s position in times of conflict and radicalization. Det blev mitt första inspelade samtal med mobilen som skulle följas av fler. Alltid med avstamp i en konstnärlig disciplin och alltid utifrån ungas perspektiv. 2017 byggde vi en öppen konsthall på Djurgården för Skärgårdsmässan samt för Veteranbåtsfestivalens middag.

2018 modererade jag Politikertorget på Djurgården inför EU-valet. Med dialogsamtal där samtliga av riksdagens ungdomsförbunds ledare ingick. Utifrån perspektivet , ”Det här vill jag realisera efter valet”, övrigas uppgift var att utveckla förslagen, inte som brukligt att såga det andra blockets. Det blev ett så uppskattat initiativ att deltagarna valde att sitta kvar och samtala långt efter utsatt tid . Under Framtidsveckan på Värmdö, initierade och modererade jag en Open Space workshop där politiker som aldrig tidigare samarbetat, trots att de satt i samma kommunfullmäktige, började göra det utifrån ett gemensamt intresseområde.

2016-2019 var jag en av drivkrafterna bakom #PlanketSthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi. Den gick från en avsomnad tillställning till 16 000 besökare och 300 utställare, Amatörer, tillsammans med fler av våra främsta fotografer ställde sida vid sida ut sina fotografier och berättade om sitt arbete.

Under European Burningman leadership i Stockholm, initierade och modererade jag det gränsöverskridande samtalet ”Creatives social Responibility”. Inbjuden av ledningen. medverkade jag i fler workshops under veckan.

2017 började jag med gatukrita experimentera fram en coachingbana under namnet #SamtalsCoachomaten i områden med olika social status, utifrån en forskningsbaserad metod jag arbetat med i skolan.

Som seglande fotograf blev jag 2019 inbjuden på en klassisk segeljakt som inte seglat på 20 år, under fem regattor i Medelhavet. Jag dokumenterade livet ombord, i hamn och mötte några av världens vackraste segeljakter under racen. Fotografierna visades på ”Allt för sjön” 2020. Utställningen avbröts med anledning av Corona utbrottet. Jag bytte två av mina ramade fotografier mot en segelbåt, gjorde i ordning den och bytte den till one-off segeljakten, Play and Loss. I sommar hoppas jag att hon ska vara redo för att seglas till Almedalen och att en erfaren besättning volonterar. Det blir samtal i den rymliga sittbrunnen på temat ungas psykiska hälsa.  2023 är Play and Loss också inbjuden att delta i jubileumsracet Halfton Class Norway. Rätt utrustad och med rätt besättning är hon en av de två segertippade. Ganska fantastiskt med tanke på att jag tidigare funnit havets krafter skrämmande, hade tummen mitt i handen och ingen i min omgivning varken seglade, var akademiker eller hade några resurser. 

Det är lite av en resa jag gjort och känner mig oerhört stolt av att ha fått en egen uteplats för BehovsPusslet på kreativa Subtopia och tillgång till Klumps inkubator och arbetslokaler för att bedriva öppen handledning i mitt egenutvecklade verktyg #BehovsPusslet i sommar.

2022 var jag också en del i det officiella programmet för Järvaveckan.

Vill du stötta kampen för att vända trenden av ungas ohälsa;
– Boka BehovsPusslet – en kreativ utbildningsworkshop för att kunna installera och hålla i egna pass med barn och unga 11-25 år,fungerar på alla åldrar och på alla teman). 
– Var en av
förebilderna på Play and Loss och bidra till båtunderhåll/segling/ samtal i sittbrunnen.
– Beställ ett av mina handsignerade, numrerade
fotografier, printade på segelduk, i format upp till 100 x 150 cm.

RELEVANT UTBILDNING
Inom ramen för mitt arbete som handledare och projektledare inom ideell organisation, har jag fortbildat mig inom Coachande ledarskap, KASAM /Salutogent handledarskap, Non-violent Communication och facilitering. Ett av mina favoritverktyg är Open Space Technology som kan användas för grupper mellan 7 och 2 500 personer.

Övrig utbildning

– Reportage-foto-journalistik, 2-år, Tollare
– Manus, filmdramaturgi, film- och videoproduktion, 2-år, Kulturama filmskola
– Praktisk projektledning, 4 p, KTH
– Hälsopedagog, inriktning barn och unga, 1 år, Lillsved
– Masterclass Decentralized organisations, 1 helg, Ekskäret
– MIT, Leadership for emergin future (the art of deeplistening)
– Hållbara gemenskaper – faciliteringsverktyg, Stensund
– Egenterapi (KBT + 12 steps for adult children of alcoholics and other dysfunctional families).

Fotografi: Filip Svensson
Pecha Kucha Talk, Röhsska museet Göteborg, 2021.
Arrangerad av Business Region Göteborg.

KONTAKT Lotte Johansson
+46 (0) 70 798 44 29
LinkedIn
Instagram LotteStoryteller
Centrum för Fotografi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: