Om Lotte

Visual Artist, Visual Coach and Instructor

BAKGRUND
Från att vara anställd på ett bolag där vi producerade reportage, informations-,  utbildnings och reklamfilm, övergick jag till att producera film i egen regi. I filmen, I dina händer, 1998, visade jag på vikten av kreativ och relationsskapande verksamhet i skolan. Visad  på Göteborgs filmfestival, BUFF – Barn och ungdomsfilmsfestivalen i Malmö, på Skolexpo, använd av bland andra Mittuniversitetets lärarhögskola. Filmen ingick i utställningen Barnkonstmuseet – positivt och negativt i min vardag, inkluderande målningar från vitt skilda skolor i Sverige, från forna Öst-Berlin före murens fall samt fotografier från New York, där  elever redan då, 1998, visade passerkort och skannades med metalldetektor på grund av skjutningar. Utställningen rullade under två månader på SJ Kulturvagn Stockholm-Malmö-Göteborg med workshops på Stockholms tågcentral. Vandrade sedan vidare till Vattenfestivalen i samarbete med SOS Barnbyar samt Världskongressen i barnpsykiatri tillsammans med Astrid Lindgrens sjukhus. 20 år senare premierades skolan jag följt av Generation Pepp.

I nästkommande film följde jag vardagslivet på några av Sveriges kriminalvårdsanstalter, med fokus på de få relationsskapande aktiviteter som fanns för att motverka depression och våld. Filmen, Jag har en dröm, ledde till ett samarbete med SVT med fokus på hur institutionsvistelsen skulle kunna bli en vändpunkt. Visad fyra gånger i SVT/SVT Europa. Filmen följdes av tre fotoprojekt – Österåkers fångteaterensemble (Situation Stockholm), Adhd och missbruk (Ulleråker akut psykiatri), Ensamstående mammor och barn på skärgårdsläger (Frälsningsarmén, Stridsropet). Ur min utställningsserie, Den lilla människans perspektiv, toppade sex av mina fotografier Moderna Museets tävling i gatuporträtt i början av 2 000 talet. 

När mitt första barn började mellanstadiet volonterade jag som hjälpledare i hennes fotbollslag med fokus på den relationsskapande delen. Jag ville arbeta mer förebyggande. Initierade som nyinflyttad drive-in-idrott för barn och unga tillsammans med den folkliga idrottsföreningen Korpen samt Värmdö kommun. Jag rekryterade och handledde unga ledare från olika sociala miljöer med det gemensamt att de var bra på olika idrotter. Blackminton, en racketsport i mörkret med fluorescerande ljus och medryckande musik, var en av våra mest framgångsrika aktiviteter, vilken jag utbildade idrottsfolkhögskolan Lillsved i som tog över verksamheten. 

Under två år motiverade jag med gott resultat högstadie- och gymnasieelever på fyra olika skolor att gå från inaktivitet till aktivitet, med hjälp av avspänning och olika valbara aktiviteter.

Under fyra 7-10 dagars skärgårdsläger, arrangerade jag lägerverksamhet för barn 6-12 år samt ett för barn och ensamstående föräldrar, tillsammans med Svenska Kyrkan respektive Makalösa Föräldrar. Fokus var på gruppstärkande utomhusaktiviteter men också matlagning, öppen konstateljé och dagliga reflektioner.

Jag är fortbildad i Coachande ledarskap och handledning, där ingick ett salutogent förhållningssätt, MI, KASAM samt Non violent communication.

Jag har en ettårig utbildning i hälsopedagogik med inriktning barn och unga. I den ingick ämnen som lek, idrott, rörelse, teambuilding, beteendevetenskap, pedagogisk drama samt ett validerat program i hälsovägledning som avslutades med att praktisera den i åk 9 – tre handledningar i grupp, där gruppsamtal två och tre formar sig utifrån föregående gruppsamtal och de individuella coachingsamtalen däremellan. Metodprogrammet, Du bestämmer, varvar teori med praktiska övningar. Det är utarbetat av Sven Bremberg, KI, tillsammans med ett elevhälsoteam samt 36 ungdomar. Det är licensfritt och utgår från gruppens och individens behov. Utvärderingarna visar att deltagarna har:

• Fler hälsofrämjande aktiviteter

• Bättre kontroll över sina liv

• Högre självkänsla

• Tillgång till ett verktyg de kan använda sig av på daglig basis.

Utifrån det programmet, mina praktiska erfarenheter, insikten om att det saknas resurser och utrymme i skolans timplan för gruppdynamiska övningar, tillsammans med det faktum att en allt mer underbemannad elevhälsa inte främjar förebyggande arbete, utvecklade jag dialog- och coachingbanan ”BehovsPusslet”, efter att ohälsan bland unga börjat skena. En komprimerad version där coachande frågor och ett tidshjul visualiserar deltagarnas behov samt möjliga strategier de tror på. Den passar väldigt bra för kontinuerligt arbete med gruppdynamik klassvis, i samband med föräldramöten men också för enskilda samtal. En barometer och en samlande resurs för en elevhälsa som innefattar alla.

Att jag i samband med mitt andra barns födelse 2002-2004 gjorde min egen resa i självkännedom och genomgick KBT behandling, gör att jag är trygg i mig själv och kan dra tydliga gränser. Parallellt gjorde jag ACA 12 steg i självledarskap i grupp. Det inkluderade även två vecko-retreats samt en anhörigvecka. ACA är ett samlingsbegrepp för vuxna som vuxit upp i någon form av dysfunktionell miljö. 75% av ett gott ledarskap bottnar i självkännedom, verktyg jag tillskansat mig har återkommit i samtliga coaching- och ledarutbildningar jag deltagit i.

På fritiden utövar jag praktisk yoga, dansar och seglar, tidigare har jag också spelat basket, ridit och haft egen häst. Improvisationsteater är också något som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har begåvats med en son som arbetar som fritidspedagog och en dotter som läser på KTH.

Relevant fortbildning

● Coachande ledarskap 40 h.

● Handledarutbildning inkl. KASAM (Känslan av sammanhang) /Salutogent ledarskap inkl. MI, 4 dagar teori varvat med praktisk coaching på plats, med egna studier där emellan.

● Humanistisk-samhällsvetenskaplig grundkurs, 15 p i socialt arbete.

● Coerver Coaching för tjejer, 1 dag, teori varvat med praktik.

● Hälsopedagog barn/ungdom, 2 terminer heltid, inkl. beteendevetenskap 340 h, Friluftsliv 100 h, Lek, idrott, rörelse 320 h, Pedagogisk drama 60 h, Hälsovägledning för unga 40 h.

● Yoga för barn, yoga för ungdom, inkl. avspänning, 2 dagar, praktiserades med högstadie- och gymnasieeleverna.

● Psykologi 2, Komvux med högsta betyg.

● Praktisk Projektledning 4p

● Idrottsledarskap 3 dgr

● FAR ledare 2 dgr

● Masterclass decentralized organisation 3 dgr

ÖVRIGA ARBETEN
2014-2017
arbetade jag med Galleri Duerr som moderator och producent. Från att ha varit på väg att stänga ned blev galleriet samma år ett av de bästsäljande gallerierna under Stockholm Affordable Art Fair 2014, tack vare att vi handplockat en ung talangs konstfotografiska självporträtt som visade på ungas stress och utsatthet. Två år senare ingick Galleri Duerr i guideturen under Antikmässan. För att fortsätta väcka nyfikenhet för gränsöverskridande samarbeten, bjöd vi in en internationellt berömd skulptris att skapa en fullskalig lakritsskulptur med utgångspunkt i en av hennes egna figurativa skulpturer, slutförd live under Lakritsfestivalen. Skulpturen vandrade vidare till Lydmar, där vi curerade ytterligare fem utställningar på temat kvinnliga fotografer, med bland andra en ung internationellt  prisbelönad rysk bildjournalist på temat, What happens to women´s position in times of conflict and radicalization. Det blev mitt första inspelade samtal med mobilen som skulle följas av fler. Alltid med avstamp i en konstnärlig disciplin och alltid utifrån ungas perspektiv. 2017 byggde vi en öppen konsthall på Djurgården för Skärgårdsmässan samt för Veteranbåtsfestivalens middag.

2018 modererade jag Politikertorget på Djurgården inför EU-valet. Med dialogsamtal där samtliga av riksdagens ungdomsförbunds ledare ingick. Utifrån perspektivet , ”Det här vill jag realisera efter valet”, övrigas uppgift blev att utveckla förslagen, inte som brukligt att såga det andra blockets. Det blev så uppskattat att deltagarna valde att sitta kvar och samtala långt efter utsatt tid. Under Framtidsveckan på Värmdö, initierade och modererade jag en Open Space workshop där politiker som aldrig tidigare samarbetat, trots att de satt i samma kommunfullmäktige, började göra det utifrån ett gemensamt intresseområde. Själv fick jag delta i tre dagars workshop med teamet bakom presidentkandidaten Bernie Sanders valkampanj, initierad av tidigare ledaren för Raul Wallenberg Academy.

2016-2019 var jag en av drivkrafterna bakom #PlanketSthlm, Sveriges största utomhusutställning i fotografi. Den gick då från en avsomnad tillställning till en folkfest med 16 000 besökare och 300 utställare, där jag var en dem.

Under European Burningman leadership i Stockholm 2017, initierade och modererade jag det gränsöverskridande samtalet ”Creatives social Responibility”. Inbjuden av ledningen medverkade jag i fler workshops under veckan på NAV Sweden. Jag har också hållit ett flertal workshops under politikerveckan i Almedalen med bland andra Fler Unga, senast 2022 deltog jag med min coachingbana BehovsPusslet.

Som seglande fotograf, medlem i CFF och känd för att få saker gjorda blev jag 2019 inbjuden på en klassisk segeljakt som inte seglat på 20 år. Under fem regattor i Medelhavet dokumenterade jag livet ombord och mötte några av världens vackraste segeljakter. Fotografierna publicerades i Segeljakten och visades på ”Allt för sjön” 2020 men avbröts med anledning av Corona utbrottet. Jag bytte två av mina ramade fotografier mot en segelbåt, gjorde i ordning den och bytte den mot one-off båten, Play and Loss. I den rymliga sittbrunnen finns plats för samtal på temat förebilder.  Även inom segling upptäckte jag att psykisk ohälsa är vanlig. 2023 är Play and Loss inbjuden att delta i jubileumsracet Halfton Class Norway. Rätt utrustad och med rätt besättning är hon en av de segertippade. Ganska fantastiskt med tanke på att jag tidigare funnit havets krafter skrämmande, hade tummen mitt i handen och ingen i min omgivning seglade. Hon seglar förstås för ungas hälsa i så fall. En ung seglare och båtbyggare från Kiel som gått i lära hos sonen till den båtbyggare som byggde henne är intresserad av att återställa henne till original, liksom att främja ungas hälsa genom segling. I Play and Loss arbete med båtunderhåll, segling och samtal i sittbrunnen kan alla som vill vara en förbild delta. Mina handsignerade, numrerade fotografier, printade på segelduk, i format upp till 100 x 150 cm, hittar du på Rep o Rigg i Råseglarhuset på Skeppsholmen. 

Det var 2017 jag började gatukrita fram dialog- och coachingbanan under namnet SamtalsCoachomaten, i områden av olika social status, utifrån den validerade metod jag arbetat med i skolan.

2022 var coachingbanan BehovsPusslet en del av Järvaveckans officiella program och rosades av närpolisen. Jag initierade ytterligare två fasta banor, en där jag och min son bor, en där min mor och bror bor. Det är min bror som utvecklat karaktärerna till BehovsPusslet. Han bidrar också med karikatyrteckningar till Sveriges första direktdemokratiska tidning, Dagens demokrati som jag bidrar till som ansvarig utgivare, i den mån jag kan.

ÖVRIG UTBILDNING

– Reportage-foto-journalistik, 2-år, Tollare
– Manus, filmdramaturgi, film- och videoproduktion, 1-år, Kulturama filmskola
– MIT, Leadership for emerging future (the art of deeplistening).

Fotografi ovan: Filip Svensson, Pecha Kucha Talk, Röhsska museet Göteborg, 2021.

KONTAKT Lotte Johansson
+46 (0) 70 798 44 29
LinkedIn
Instagram LotteStoryteller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: