Fokus Almedalen

Bromsa ohälsan bland unga?

Det är ingen slump att hälften av alla tonårstjejer bär på ångest eller depression, att ätstörningar bland unga ökar eller att var femte elev inte deltar i skolidrott. Svenskarna äter mest godis i hela världen och åldersdiabetes blir allt vanligare redan bland 12-åringar.

När min dotter började högstadiet mötte jag många elever som tillbringade 7-11 timmar i skolan med lunch som enda måltid, utan att någon tycktes reflektera över det. Inte heller över att skolcafeterian bestod av glass och en undanskymd skål innehållande frukt jag själv skulle ratat, förbehållen de vars föräldrar bidragit till fruktkontot, inte heller att det under eftermiddagen aldrig var mer än 10 min mellan lektionerna eller att många tjejer varken duschade eller gick på toaletten i skolan.

Skolan har idag inget ansvar att servera mellanmål efter åk 5 och förmiddagsfikan, den gemensamma fruktstunden slopas redan inför förskoleklassen. För hur många skolbarn förväntas det här vara arbetsmiljön under flera år?

Vi har inte råd med skenande kostnader för ohälsa på lågt räknat 120 miljarder/ år. Läs mer..

Vad kan vi/du göra för att bromsa ohälsan bland unga?

Välkommen till Almedalen!
Måndag 4 juli, Kl. 15-16, Krukmakarens hus, Mellangatan 21
Lördag 9 juli, Kl. 10-11, S.t Michaels gränd/Kinbergspla

lottejohansson@wordpress.com

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: