Tillbaka till Sverige

_DSC5473Den efterlängtade morgonbrisen sveper in genom de ständigt öppna balkongdörrarna, de som vetter direkt mot havet. Svalkande letar den sig över min febriga kropp, vidare genom vår spartanska trerumslägenhet som jag trivs så bra i för att försvinna ut genom balkongdörrarna på framsidan. Jag låter tre droppar rinna ner i mitt inflammerade öra och tar en av de penicillintabletter den maltesiske läkaren igår morse skrev ut på Pharmacy (apotek). På Malta finns runt 200 lokala Pharmacy där du kan träffa både allmän läkare och få din medicin. Förutom de lokala apoteken finns det två avgiftsfria stora allmänna sjukhus här på Malta. Ett på norra sidan, på Gozo och ett på södra delen i Msida. I tillägg finns healthcenters, privata sjukhus och privat praktiserande läkare. 10 euro kostade läkarbesöket jag var på och 29 euro för medicinerna. Akut vård är fri, likaså akut tandvård och allmänna vårdgivare.

Kasper, min elvaåring kommer tassande och frågar vad jag gör. Jag svarar att jag skriver och han nickar förstående. När jag tillägger att jag hittat flygbiljetter till Sverige så han ska hinna hem till skolstart, skiner han upp och berättar vad han köpt i present till sina två bästa vänner i Sverige, övertygad om att de kommer att uppskatta dom. För det är så med goda vänner man känt under lång tid, man vet vad de uppskattar och inte. Vänner som gör att ord och förklaringar ibland blir överflödiga. Efter snart två och en halv månad på Malta har båda mina barn fått erfara hur mycket  sådana vänner verkligen betyder även om malteser är väldigt gästvänliga.

Att kunna omgärdas av och kunna uttrycka sig på sitt modersmål eller i det minsta ett språk man någorlunda behärskar gjorde att jag i går tog ett för mig svårt beslut men ändå inte. Vi åker tillbaka till Sverige. Malta är visserligen tvåspråkigt men betoningen ligger i engelskan i mitten av orden och uttalas ofta väldigt fort så det är inte helt lätt att följa med. Den maltesiska kommunala skolan undervisar fler av ämnena på maltesiska. Finns det elever i klassrummet som inte behärskar maltesiska, översätter pedagogen till engelska till den/de eleverna men det blir inte samma sak. Det är så mycket som sägs mellan raderna. Sådant som bidrar till att kunskap trillar ner, lockar till skratt eller ibland till livliga diskussioner. Ämnet religion är på Malta fokuserad på den katolska läran och är du inte katolik förväntas du välja bort religion men måste ändå sitta kvar i samma klassrum och studera. Det här gör att fler elever känner sig utanför, inte minst när Maltas många traditionsenliga Fiestas förbereds då olika helgon firas. Varje by har sitt eget helgon och varje helg firas det stort i någon eller några av Maltas många byar. Att högstadieskolorna är stora, saknar bra skolgårdar, datorer i klassrummen (de jag var i) och att de endast har en förmiddagsrast på 15 minuter och en lunchrast på 30 minuter känns inte som bra förutsättningar för inlärning. Efter mitt möte med Maltas nya skolminister Evarist Bartolo är jag övertygad om att han har bra förändringsplaner för skolan men Maltas skolor är inte en mindre tungrodd institution än Sveriges så det lär ta några år innan de visionerna får fäste ute i verksamheten och Kasper har plats på en av Sveriges bästa högstadieskolor, privat men avgiftsfri och dessutom inte vinstdrivande. Internationella skolor finns på Malta men för en ensamstående tvåbarnsmamma finns de alternativen på grund av höga avgifter inte i praktiken även om du får dra av 25% av kostnaderna.

Som ett omen ringer de från hälsodepartementet och bekräftar att jag nu har en inbokad tid med hälsoministern. Malta har många frågor att lösa när det gäller ungas hälsa. Nästan  hälften av Maltas 10-11-åringar är överviktiga, av dessa lider 18 % av fetma. 9 % av Maltas 15-åringar röker minst en gång i veckan och ja även här är barn som fastnar framför datorer och teveapparater ett allt större problem. Malta gör mycket nu för att göra fysisk aktivitet tillgängligare för alla oavsett ekonomisk situation. Under sommarlovet pågår Summer on the move där kan både barn och vuxna som trots allt är förebilder, välja en eller fler aktiviteter och hur många gånger per vecka, till en kostnad om 10 euro per sport. Under skolåret kan du välja en afterschool aktivitet för samma summa per/år. Att utöva något fysiskt genererar numer i skattelättnader för maltesiska familjer.

Kanske kan jag arbeta på konsultbasis på distans. Malta ligger ändå inte längre bort än 3,5 timme med flyg och jag tycker om att röra på mig. Med dagens möjligheter till lågprisbiljetter känns ingenting omöjligt. När allt kommer omkring är vi alla människor med samma basala behov av att äta nyttigt och gott, tid för återhämtning, röra på oss, ha kul och känna oss sedda, behövda och älskade. Det är först när vi inser vad som fattas, när vi lärt oss känna igen dessa symptom på saknad som vi verkligen kan göra något åt det vi försöker fylla tomrummen med.

Tänk om vi kunde dela lägenheten här på Malta med någon/några som också vill/behöver pendla ett tag mellan Malta och Sverige. Kostar ändå inte mer än 375 euro per månad. Ja ja, jag har sökt jobb som skribent på en av lokaltidningarna hemma, har du några andra heta tips är det bara att höra av sig. Hur det än blir är vi hur som helst ännu en erfarenhet och en fin sommar rikare.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

En tanke på “Tillbaka till Sverige

  1. Kära Lotte! Är riktigt imponerad av att du – mitt i allt – kan fatta ett som jag vill kalla det ”förändrande beslut i en redan tagen färdriktning” – tyder på inlevelse för allas behov, klokskap, handlingskraft, storhet och så mycket mer. All my love to you and your Family! ❤

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: