Her Self – Film och Samtal

Her Self Kulturnatt 2017 Lydmar Hotel Stockholm Galleri Duerr Film och Samtal Art Talk

”Kvinnan i porträttet upptäcker förvånat att hon är betraktad. Först smickrad, vill hon fjädra sig för betraktaren men förlorar sig själv i processen. Plötsligt märker hon att hennes spegelbild inte alls är med och betraktaren blir då något obehagligt att förhålla sig till”

Her Self är ett samtidsporträtt som visats på på Cannes Filmfestival, Art Heart Fashion i New York 2016 och på Berlins internationella filmfestival i år. I sin barocka 60 tals outfit landar den 13 minuter långa konstfilmen Her Self rakt i samtiden runt Stureplan. Inte helt otippat med Jesper Klevenås bakom kameran, samma som i Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”.

Maud Karlsson, filmens producent spelar dubbla roller. Med en lång karriär i Sverige och 11 år i New York, utbildad vid Balettakademien har hon inga problem med att båda rollerna filmas i en enda tagning. Maud Karlsson verkar i danskompanier, biennaler, konstutställningar och konferenser, inom såväl privat som offentlig sektor. Hennes senaste projekt inkluderar även måleri och skulptur. Martin Lima de Faria, en av filmens två regissörer, examinerades vid den danska filmskolan med den prisbelönta konstfilmen ”Brainstorm”. Martin har arbetat med Ingmar Bergman och Liv Ullman, regisserat filmer som ”Heartbeat” –  belönad vid Cannes filmfestival. Konstfilmen ”Little Love” inkluderar Martins berömda miniatyrfigurer som ställts ut i form av fotokonst i bl a Tokyo, filmen visades på Cannes Filmfestival. Andra han arbetat med är Anna Odell, i Guldbaggebelönade långfilmen ”Återträffen”. Judy Lieff, filmens andre regissör som också varit med och utvecklat konceptet, är baserad i New York. Med bakgrund i dansen har hon helt gått över till film. På olika filmfestivaler och bienaler världen över röner hon stora framgångar med sin dokumentärfilm “Deaf Jam” som är en del av The American Film Showcase.

Her Self a portrait visades under Kulturnatt Stockholm. Efter filmen följer samtal med Maud och Martin om existentiella frågor som att vara sedd kontra betraktad, om självbilder, om att fastna i självpåtagna roller och om subtila val som att stanna inom vår ram. 5 maj – 3 september visas Her Self på Lydmar Hotel
Vårt
femte samarbete för att lyfta kvinnliga förebilder inom konsten.

Tidigare samtal

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: