BehovsPusslet – en push i rätt riktning


Mina små svarta klossar ligger likt paket under granen men det står inte God Jul på dem, utan olika behov, känslor, möjliga vägar framåt, illustrerade i form av färgglada ord och symboler. Trots att de är så små får de fler att stanna upp och läsa.

Ett barn sätter sig ner på knä, vrider fram fler alternativ, nickar igenkännande. Hennes mamma står på behörigt avstånd. När flickan gått igenom alla staplar av klossar reser hon sig upp, ser på mig och ler ödmjukt.

– Har du gjort det här.
– Ja, jag ler tillbaka.

De tackar, hoppfullt önskar vi varandra ett gott nytt år.
Jag känner mig nöjd med att äntligen ha hittat ett sätt att göra Coachomaten självgående. Efter Mashlows behovspyramid har jag nu döpt om den till BehovsPusslet. En fullskalig version ska stå i anslutning till minst ett aktivitetsområde i sommar. Min seglingsväninna Helen Biddle som är arkitekt har producerat en ritning. Jag har fått bekräftat av ett företag att dem kan ta fram BehovsPusslet i full skala till sommaren. En fastighetsägare vill se den i sitt område i hamnen i Gustavsberg och dialog är inledd med Stockholm stad som ser behov av den på fler platser. En investerare provade och gillade BehovsPusslet.

Tre år har jag ägnat åt att testa den live på gatan, på olika event som Järvaveckan, DesignWeek och Skolforum. I en skolfoajé och på Learning Labs. Överallt möts jag av människor som önskar att den fanns på deras skola, på deras arbetsplats eller kvar i de parker där jag testkört. Jag har berättat från olika scener som KTHs Openlab till Pecha Kucha i Göteborg om de olika utvecklingsstadierna. Nu behöver jag bara en K-konstruktionsritning för funktion, säkerhet och som underlag för offert. Och förstås, preliminära beställningar och partners.

Med din hjälp kan den sprida sig så att alla städer får minst en egen installation. Ett verktyg som fångar barn och ungas uppmärksamhet. Som dem kan återvända till vid behov, gång efter gång, känna igen sig i och hitta olika lösningar. Ensam, med vänner, med familjen, med partnern med skolan eller med idrottsföreningen.

Vilken bra grej, kommer den här finnas kvar jämt, brukar vara standard kommentaren. Ser så fram emot att kunna svara ja på den frågan. BehovsPusslet vill bidra till fler samtal, till att vända trenden av ungas ohälsa.

Vill du stötta mitt arbete, rekommendera mig, bjud in mig för att presentera BehovsPusslet eller investera i en av de första handledda introduktionerna.

Du kan också:

– Skolor boka gärna via Konstdepartementet
Kontakt Lotte direkt: 070 798 44 29

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: