Barns uppväxt mest lönsamma investeringen

Jag skär mig du betalar! Var titeln på Fryshusets seminarium i Almedalen där nationalekonom Ingvar Nilsson presenterade detaljerade exempel på samhällskostnader som följer av att inte agera förebyggande för att fånga upp barn som saknar sammanhang vilka nu utgör mer än 20% av de som går ut 9:an idag utan betyg . Vi diskuterade hur kommunerna i faktisk handling kan prioritera barn- och ungdomsfrågor tillsammans med Sofia Åkerman den lugna duktiga tjejen som alltid fick sitta som den lugnande faktorn mellan två stökiga killar och Helena Meyer ungdomscoach på Fryshuset som båda ägnade sig åt självskadebeteenden under skoltiden (killarna tar till våld istället).

I påföljande seminarium: Kommunernas vilja i barn- och ungdomsfrågar fick vi ta del av fyra av de kommuner som investerat i unga med stöd av Fryshusandan  (Umeå, Åre, Örebro, Linköping som investerat i barn och insett att ja detta ger utdelning till skillnad från pensionsfonderna. Framgångsfaktorn för Umeå som toppade är att de satsar på elevhälsan. Tack SAMBA för att ni jobbar med framgångsfaktorer som att riva murar mellan organisationer, myndigheter..och gör en kraftsamling för barnen. Äntligen ett seminarium man slapp strida för elementära frågor som att se till att det finns energi i skolan och utrymme för livstilsfrågor. Något jag totalt misslyckats med att övertyga vår barnminister under seminariet: De glömda barnen, liksom övriga seminarier anordnade av t ex. Skolledare och Lärarförbundet. Dock höstade jag störst applåder från publiken under Kommuner och Landstings seminariet om skolan med just det uttalandet. Nej det nyttjar inte att köpa en Ferrari om man inte tankar den eller en elbil som inte laddas, man kommer helt enkelt ingenstans då och det gäller i samtliga kommuner på samtliga skolor. Vi betalar alla skatt och vi går alla igenom skolan så tänk vad rättvist att satsa just där. Något forskare påvisat för länge sen och 36 ungdomar faktiskt redan på 80-talet var med och utarbetade ett livstilsprogram för unga i skolan och det fungerar. Vad vi verkligen saknar i skolan är fria fruktkorgar i klassrummen och frukost till ALLA elever på morgonen hela vägen.

Almedalsveckan
Lördag 9 juli kl. 10-11 S.t Michaels gränd/Kinbergsplats
Fokus – Bromsa ohälsan bland unga!

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

2 reaktioner till “Barns uppväxt mest lönsamma investeringen

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: