Butiker rensar bort våldsamma spel – vad gör du?

 Hjälp..min pappa är skjuten, min mamma är skjuten och min bror…nej nej Danny lägg ner den där..Tyvärr inte ett unikt fall, grövre våld kryper ner i åldrarna. 16-åringens pappa går nu ut och visar vad dessa våldsamma dataspel (t ex. skolskjutningsspelet) orsakar även i ”vanliga familjer”.  Här i Gustavsberg stängde till slut en mamma ner sin 10-årige sons data, han pratade inte med henne på 3 veckor. Ett annat föräldrarpar gömde tangentbordet, tonårssonen blev aggressiv. Ta fighten medan ni kan, det är värt det, ta hjälp om ni behöver. Jag förstår oron  en mormor idag uttryckte över att hennes barnbarn sitter själv så länge med sin egna dator fast hon bara är 2 år. Datorer kan vara fantastiska hjälpmedel om de används i rätt syfte och med måtta frågan är om de gör det? Att de används som barnvakt, istället för umgänge eller för att spara personal på skola/fritids/fritidsgårdar tror jag gör att det är så kontroversiellt att diskutera. Behring Breiviks mamma kunde ända till han var 32 år säga att de våldsamma spel, World of warcraft han ägnade större delen av sin fritid åt inte påverkade honom. Unga behöver fler vuxna runt sig,  fler mötesplatser över generationsgränser, fler vuxna som agerar ansvarsfullt och inte bara ser till att fylla sina egna fickor.

Coop Norge har valt att plocka bort de våldsamma data/tvspelen ur hyllan som en motreaktion mot våldet och av hänsyn till offren och dess anhöriga från 22 juli tragedin, även andra butiker i Norge följer efter. När jag berättade det för min 9-åring sken han upp och sa vad bra mamma. Nu återstår att se vad Sverige gör i praktisk handling. Ett steg förutom att butiker här följer efter vore att alla på något sätt tar ett aktivt steg för att markera mot våldet. Själv driver jag denna blogg och utmanar andra t ex. Pridefestivalen och RFSU  (som bedriver sexualupplysning i svenska skolor) att ta tydligt avstånd från det sexualiserade våldet och undrar samtidigt vad syftet är med slopade åldersgränser på samtliga Prideseminarier när vi idag vet att våldsam sex och andra riskbeteenden är vanliga som självskadebeteenden bland unga.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

2 reaktioner till “Butiker rensar bort våldsamma spel – vad gör du?

  1. Nej jag fick inget svar från Pride på min utmaning och våldsamma inslag hölls även på Pride i år.
    Att frågan om huruvida tjejer i lösskägg skulle känna sig mer respekterade vill jag inte ens lägga energi på att kommentera. Det är väl insidan som räknas kan vi inte bara få vara de vi är

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: