Fult spel har aldrig varit fulare

Som förälder förväntas jag fostra mina barn att vara goda kamrater och visa hänsyn. Se dig om så är budskapet något helt annat. På väg till skolan fylls vi av busskurens reklambudskap för TV 3:s nya Top model program ”Fult spel har aldrig varit snyggare”. Programmet ifråga hade premiär samma dag som en 12-årig tjej hittats livlös utan jacka nedanför ett stup där jag bor. Orsaken får vi kanske aldrig veta men att bloggar, forum på nätet, kränkningar i skolan (varannan anmälan handlar om det) är hämtade direkt ur reklambudskap och utröstningsprogram står utom allt rimligt tvivel. När vart fjärde samtal till BRIS handlar om psykisk ohälsa undrar jag hur TV3  tänker när de låter deltagarna själva hänga ett halsband på den de tror har minst chans. Vad är syftet? Människor med bra självkänsla skulle aldrig ställa upp, göra, leda, marknadsföra eller exponera dylika program. Inte ens för ekonomisk vinning fyller programmet någon funktion eftersom det i förlängningen ger badwill. Idag eftersträvas socialt entreprenörskap och social ekonomi och de som inte hänger med på tåget lär inte bli långlivade (gäller även politiken). Nej, gå i bräschen istället för att hasa efter i de unkna tofflorna. Fokusera på positiv feedback och konstruktiva lösningar. Att stärka ungas självkänsla gynnar oss alla. Uppmanar härmed TV 3, SL, övriga mediaaktörer och dess distributörer  att avlägsna dessa destruktiva budskap omgående för våra barn och ungas skull. Frihet är det som inte inkräktar på andras frihet och det gör det här i allra högsta grad.

Endast svenska programföretag kan anmälas till granskningsnämnden men de tillhandahåller även länkar till övriga. På denna länk kan du göra en anmälan när det gäller TV3, TV6, TV8, TV10, Kanal 5 och 9.  När det gäller anmälan av reklam som riktas mot svenska marknaden oavsett om det är i en busskur, tidning eller på en reklamkanal kan du anmäla till Reklamombudsmannen (RO). Vilket hela 1000 personer gjorde under 2011, en fördubbling mot året innan. En liten app i mobilen skulle göra det enklare för människor att reagera. Jag har anmält, har du?

Mer om mig och mina lösningar

 

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

2 reaktioner till “Fult spel har aldrig varit fulare

  1. FÖrebyggande arbete är INTE populärt, annars hade många som tror på barn o har forskat kring hur man bygger en självkänsla, fått göra sina röster hörda. SJÄLV håller jag föredrag om detta; vill in i skolor och hålla föredrag ; får nej på nej på nej……………. det är det som är det svåra ATT FÅ KOMMA TILL TALS vad gäller socialt samspel, självkänsla, identitet osv!Finns MASSOR att göra , även för att förebygga våld i vuxen ålder. VEM bryr sig vem orkar lyssna inte ens playing for change förstod………………………….Catrin Eggers

  2. Vet att Playing for Change fick in över 900 ansökningar. Förra året avslogs min men i år har jag gått vidare till steg 2. Temat i år var integration och rasism, jag hade ett förslag om att skapa mötesplatser över generations- sociala och kulturella gränser i syfte att stödja våra barn och unga i skola och på fritid. Det handlar så klart om att stärka självkänslan. Både hos de unga själva men också att höja den bland de som barn och unga möter. En låg självkänsla gör annars lätt att frustration tas ut på barnen. Ge inte upp Catrin! Många arbetar med detta och det behövs fler krafter.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: