Du är inte trasig..

 
En avgångselev från ett gymnasiium kom för att göra en radiointervju med mig idag på temat ungas självkänsla. Första frågan var varför jag valt att engagera mig i detta. Jag svarade att eftersom jag själv haft dålig självkänsla, saknat förebilder utan att själv förstå det när jag var ung så kan jag därför förstå svårigheten för unga att ta för sig eller att ta egna initiativ själva (ungefär som att ställa sig på en fullsatt scen utan någon teatervana), det behövs inte bara en scen utan någon som välkomnar dig, lockar dig in, ger dig verktyg. Inte minst om du många gånger har stängts ute, dina åsikter nonchalerats eller det du förespeglats inte var annat än orden på papper i en fin broschyr eller tomma ord. Då är det extra viktigt att första bemötandet känns tryggt, bra och inspirerande. För du får kanske bara denna enda chans och det dröjer kanske länge innan den här personen vågar igen. Avslutningsvis kom frågan om det var något jag ville säga till alla unga lyssnare och det var det så klart.
När någon lärare, förälder eller kamrat säger att det inte går eller signalerar att du inte kan, lyssna inte! Lyssna på dig själv. När någon säger dumma eller t o m elaka saker så tänk att det här har inte med mig att göra, att det helt enkelt är personen i fråga som har en dålig dag, saknar kompetens eller helt enkelt inte vet hur man beter sig. Kanske är det en lärare som har för många elever för att hinna med att hjälpa, för många för att orka se. Kanske en förälder som är trött på att inte räcka till.
 
Efter intervjun kom ett sms: -Tack för idag! Superkul! Kom på ett låttips till dig.
Jag googlade upp låten och valde denna,  en av många versioner
Tack för den, det är precis det här det handlar om! Här är Elin Smeds reportage. Och på din fråga hur du kan ta del av en föreläsning av mig, föreslå att din skola tar in mig och se till att bjuda in skol- och kommunledning.  En annan väg är via kyrkoförsamlingen, de brukar vara intresserade av sådana här frågor. Om inte så får du väl hänga på mig vid nästa tillfälle.
 
Kontakt: meranfilm@gmail.com
Mer om mig hittar du här 

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: