Efter fem nätter på ett mellanklass hotel på norra Malta med ett ännu inte underskrivet ett års kontrakt på en lägenhet i St Pauls Bay, är jag och barnen i full färd med att checka ut. Lite is i magen har jag i vetskap om att det på morgonen funnits några lediga lågbudget hotel runt hörnet trots att detta är fullbokat. För varje dag och för varje timme vi närmar oss högsäsong desto färre och dyrare blir alternativen. Jag bestämmer mig för att säkra oss en natt via hotelsajten hotels4u.com/Ryanair som är betydligt billigare än att boka direkt via hotellen med rabatter på upp till 80 % rabatt (allra billigast blir det om du bokar via Ryanair i samband med att du bokar resan). Just när jag håller på att boka lägger hotellets internet av. Vi måste checka ut och låser in det vi tagit med oss från Sverige i hotellet bagagerum. Varsin resväska på 20 kg, var vår ryggsäck på 10 kg samt Kaspers cykel och en stor kasse med favorit duntäcken och kuddar. Under flygresan lindade vi de mellan ytterkartongen och den skyddande plasten runt cykeln och på så sätt sparade vi in ytterligare bagageavgifter. Malta transfer som vi förbokat via Ryanair tog utan problem med sig cykeln till hotellet.
Vi promenerar bort till mäklaren vi anlitat första dagen. En tant i 60-års åldern som körde runt oss i sin bil för att visa några lägenheter. De visade sig inte alls stämma in med vad vi sökte. Ensam barnfamilj bland bara pensionärer i ett turist strök, en holidayflat med få boenden runt vintertid och en i markplan som var så fuktig att det både kändes och luktade som om vi befann oss i en källare, samtliga dyrare än vad vi sagt oss villiga att betala så ett tips är att lägga dig under det du är villig att betala. Lägenheterna hade tre olika lockbeten, den ena hade gemensam pool och fantastisk trädgård, den andra ett riktigt lyxigt möblemang och den tredje strålande sjöutsikt.
Punkt för punkt går jag igenom kontraktet med våra frågor och synpunkter om vad vi kan gå med på och inte. Väl medvetna om att vi inte är mäklarens drömkund. En mäklares drömkund har nämligen ingen koll på de maltesiska hyresnivåerna, inser inte hur kallt och fuktigt det kan bli på Malta under den korta men fuktiga vintern särskilt i lägenheter på bottenvåning eller en trappa ner. De har heller inte koll på vikten av att kolla ventiler, att alla fönster är öppningsbara, går att göra tvärdrag i eller att ju fler väggar som exponeras mot vinterns kraftiga vindar, hällregn och till tider temperaturer som kan krypa nästan ända ner mot noll nattetid gör att elräkningen springer iväg. El är tre-fyra gånger så dyrt här på Malta och du betalar även för vattnet i kubik. En sänkning är på väg efter att det som motsvarar Sveriges Socialdemokrater kommit till makten efter 25 år i opposition. Trots att det råder minst svensk sommartemperatur ungefär åtta månader om året blir det dyrt med el även på sommaren, särskilt om du använder aircondition. Vilket många svenskar menar är en nödvändighet då temperaturen kan gå upp mot 40 grader under juli-augusti. Sedan kommer september då luftfuktigheten är som högst så se till att din luftkonditionering har förmågan att dra ut fukt också eller se till att det finns en luftavfuktare.
Man skulle kunna tro att ett land med så mycket sol och starka vindar, särskilt vintertid skulle investera mer i sol och vindkraft. Dyra investeringar kombinerat med okunskap samt att solfångare stjäl plats från de attraktiva taken som används som terass och eller att hänga tvätt på bidrar till trögheten. Vi hittade en lägenhet på norra Malta i Mellieha och den hann gå medan vi förhandlade med mäklaren. På vintern använder man en gasheater för att värma de oisolerade husen, eftersom gas är betydligt billigare än el här på Malta. Många använder också färre av rummen vintertid för att minska på elkostnaderna. Elen ligger på runt 100 euro per månad beroende på förbrukning. Är du duktig på att använda lite el, mindre än 1750-2000 enheter per månad belönas du med eko tariff, en återbäring om 15-25 % beroende på hur många ni är registrerade i lägenheten. Säkerligen en anledning till att det är så vanligt med gasspis här. Står elen registrerad på din hyresvärd se till att du får en kopia av själva el- och vattenräkningen av din hyresvärd samt be om att få information om när mätarna läses beträffande EKO tariffen. Tecknar du eget el- och vatten avtal se till att det står resident i avtalet annars får du elräkningar på flera tusen i månaden. Har du gasspis, fråga värden eller grannar när gasbilen kommer (1 gång/vecka) så du kan byta din tomma gasbehållare till en ny, kan vara bra att ha en extra hemma (ca 17 euro för 12 liters cylinder) annars kan du köpa på macken eller hos järnhandlaren men de är lite dyrare. När det gäller sopor ställer man ut hushållssoporna på morgonen på gatan i svarta sopsäckar, de för återvinning i grå säckar (de måste du hämta på ditt lokala kommunkontor) och glas i pappkartong (kan du få i mataffären för att packa din mat i). Ta reda på av dina grannar vilka dagar och tider som gäller för olika material där du bor.
Med fjärilar i magen och tillfälligt bostadslösa stegade vi in på mäklarkontoret för att mötas av beskedet att hyresvärden skulle kontakta oss under eftermiddagen beträffande våra krav om att byta ut den gamla elspisen mot gasspis, installera en köksfläkt ovanför, byta ut två nerslitna sängar mot två nya, byta ut tvättmaskinen och se till att det som står på inventarielistan verkligen finns där. Det är så det går till här man förhandlar om hyra, längd på kontrakt och inredning. Desto mer du är villig att betala desto bättre service får du av mäklarna. Mäklarna får nämligen en halv hyra i provision av dig som hyresgäst och den andra halvan av hyresvärden. 18% tillkommer i moms. Själva knackade vi på hos grannar i trappen för att fråga om hyresvärden var bra, om de trivdes i huset och med området. En engelskman med passion för märklintåg öppnade glatt och bjöd in oss att beskåda tågbanan som löpte genom halva lägenheten, en stor tre sovrums lägenhet, identisk med den vi tittat på. Han tyckte hyran på 350 Euro var för hög. Vi kunde konstatera varför när vi i trappen hittade spår av mögel och en typisk källarlukt, något hyresvärden på muttrande maltesiska försökte bortförklara att det skulle torka bort av sig själv i sommar. Låter inte troligt i en trappuppgång utan fönster och fungerande ljus. Advokaten som värden visade sig vara hittade en switch och vips så hade vi ljus men nej utan tillgång till taket var lägenheten inte lika intressant. Balkongen med sjöutsikt var alldeles för liten och rätt trafikerad nedanför vilket gör att det fort dammar igen.
Vi var tillbaka på noll och jag lyfte mobilen, ringde ett av de otaliga nummer jag tidigare antecknat från några av de TO LET skyltar som malteser sätter ut när de vill hyra ut. Ibland är det mäklare men oftast var det privata hyresvärdar som till exempel en Maltesisk familj. Den jag nu ringde på var en av de jag ringt under de dagar jag traskat runt i St Pauls bay för att leta efter lediga objekt. Vi ville bo i just den delen där de lokala fiskarna fortfarande förser fiskhandlaren runt hörnet med fisk. Jag sa till den maltesiska familjen att vi var villiga att hyra deras trerummare under sommaren men inte under vintern eftersom lägenheten saknade tvåglasfönster åt det hållet som vätter mot havet och för att köket var så nerslitet. Maltesen och hans fru lovade då att byta fönstren och köksinredningen och visade en av de andra två lägenheterna som fanns i samma hus där de redan hunnit göra detta. I löpet av en timme hade värden hunnit få vår packning hämtad från vårt hotell. Tagit fram hyreskontrakt för ett år med en månads uppsägning ifall något inte skulle fungera. Det vanliga är att du skriver på för en viss tid och betalar upp till tre månadshyror i förskott, 100 euro i förskott för el och vatten som balanseras varje månad samt en i damage deposit. Den sista är för att täcka om du förstört något eller försvinner innan hyreskontraktet löpt ut. Glada åt detta unika lilla hus, ett av väldigt få på samma sida som havet, precis vid vattnet och glada att slippa mäklaravgift och med en hyra på 375 Euro per månad lägger vi nu pengar på att bygga oss ett nytt hem. Där är Maltapark, motsvarigheten till Blocket/Ebay oslagbar. Där hittar du allt från möbler och lägenheter till bilar och jobb.
Väldigt priviligerad njuter jag nu här på vår veranda av morgonsolen och den direkta havsutsikten. När solen är som hetast på eftermiddagen har vi tack och lov skugga. Den Ett maltesiskt par metar på kajen nedanför. En tystgående motorbåt med unga män ger sig ut lastad med dykutrustning. Några små färgglada båtar, de malteserna använder som fiskebåtar ligger ankrade på svaj. En pappa med sina barn joggar förbi och ett äldre par spatserar på strandpromenaden. Generationer blandas och som Fanny sa, jag har inte sett en enda som ser skum ut här. Vi njuter av lugnet som råder, vår panoramautsikt och att vi bara kan går nerför trappan för att komma ner till havet för att börja dagen med en simtur om en km. Fanny och Kasper kan springa ner och fiska, ta en minuts promenad till dykklippor och Sirens waterpooloclub eller de lokala handlarna med humanare maltesiska priser. Vi har redan hunnit fästa oss vid vårt nya neighbourhood, vår trerums lägenhet som är ljus, hemtrevlig och som ligger överst i ett trefamiljshus. Inom promenad avstånd har vi det mesta vi behöver, skolbussen stannar precis runt hörnet och de andra bussarna till storstadslivet i Valetta, nöjes och shoppingmetropolen Sliema och Maltas bästa sandstränder.
Jag är stolt över mina barn som sålt av sina saker på Blocket, loppis och bytt videokameror mot GoPro och ska i helgen iväg till surfexperten från Maltabuddies för att titta på begagnade surfingbrädor och lära sig hantera dessa. Fram till dess susar de fram på sina Globes, lätta mini skateboards för er som inte visste det och njuter av sol, sommar och bad. Det här kan inte bli annat än ett härligt liv.
Gjort en egen Maltaflik för dig som vill följa vårt liv här eller vill ha konkreta tips inför egen flytt hit.
Låter helt LOVELY! 🙂 Välkomna!