Caxton får Sverige på fötter

Caxton Njuki
Caxton Njuki

Som liten ville Caxton Njuki bli en ny Pelé och trots att han var en av de bättre inom juniorfotboll i sitt distrikt, valde han att satsa på tennisen.

I tennis anmäler du dig till tävling utifrån din rankning, till skillnad från fotbollen där en ny tränare kunde betyda att man blev sittande på bänken.

Det var Caxtons pappa, passionerad tennistränare som tog honom med till Oxelösunds tennisklubb, staden som blivit deras hem. För 25 år sedan flydde de undan Ugandas terrorregim, Idi Amin. Lika förvånad som Caxton blev som 5-åring över sitt första möte med en vit man med vitt rakt hår, kedjor och tatueringar, verkade hans nya landsmän vara över att Caxton var iklädd kläder och saknade spjut trots att han var från Afrika. 2011 blev Caxton den första nationaldagstalaren med invandrarbakgrund i Oxelösund.

19 år gammal vann Caxton en seniorturnering i Stockholm. Glädjen blev kort när pappan meddelade att familjen inte hade råd att låta honom resa runt i världen. Vilket krävs för att kunna spela de tennis turneringar som gör att man som tennisspelare stiger på världsrankingen. Kan jag inte bli en ny Björn Borg så får jag bli professionell tennistränare och coacha fram andra, tänkte Caxton och styrde om fokus.

Med en högre elitränarutbildning, 15 framcoachade SM guld, Nordisk Mästerskap och coach till svenska landslaget, är det en kontrast till tiden som nyanländ på en svensk flyktingförläggning, där han inte lärde sig sitt nya hemspråk, utan spanska. Caxton har hunnit reflektera över vad det är som gör att vi blir de människor vi blir. Som en blixt från en klar himmel kom det – glädje! Utifrån tesen din kropp är ditt verktyg får Caxton människor att röra på sig utifrån sina egna rörelsemönster.

Det finns hur mycket som helst att välja på för att just du ska kunna hitta något du gillar. SMARTA mål i all ära men det är ingen liten knatte som kommer och säger att de ska bli tennisproffs genom att berätta hur de ska träna och hur många timmar, utan det är känslan som fyller de! Första frågan vi måste ställa oss är, Kommer jag att tycka att detta är roligt? Trivs jag inte riktigt blir det svårt att leverera.

För Caxton handlar det om drivkrafter som självstyre – att kunna påverka sin situation. I mästerskap handlar det alltid om att kunna bli lite bättre, lite snabbare, lite starkare men är det lika självklart i arbetslivet? Att tjäna lite mindre men där möjligheter finns att kunna växa är mer attraktivt, än en lite högre lön där du förväntas göra exakt samma sak hela tiden. Jag buntar inte ihop människor i olika kategorier utan ser var och en som en individ. Vinnarna är alltid de som gör det som krävs.

Catarina Hagstrand, Caxtons mentor i  Nyföretagarcentrums mentorskapsprogram hjälpte honom att utveckla sitt ideella ledarskap som framgångsrik tennistränare till andra tjänster han kan ta betalt för. 2010 utsågs Catarina till Sveriges bästa mentor för det jobb hon gjort med Caxton och hans företag, startskottet  till att han sedan startade Caxton Sports Management. Att hjälpa andra att ta tag i just det de behöver för att utveckla sitt fulla potential sker genom individuell coaching, utbildningar och genom föreläsningar. Att stå och föreläsa är lite som att stå och rappa, tycker Caxton. En scenvana han har från sina fem år som musiker i bandet V.I.P`z. De spelade på allt från fritidsgårdar och festivaler till förband åt band som Petter, Markoolio och Latin Kings.

Att få människor att vilja röra sig mer är en av vår tids största utmaningar och där är det vi vuxna som är förebilder, ja, vår kropp är vårt verktyg.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: