Från idé till event på sju dagar!

1507804_587321614678641_1313299239_n

Hade tänkt skriva ett ganska långt blogginlägg om hur det hela startade med att jag för första gången fick sparken från ett jobb. Och det redan andra dagen med motiveringen att jag var för driftig 🙂

Ja ja, tänkte jag, någon gång måste vara den första och klev någon dag senare in hos en tidigare kollega på Galleri Duerr, en amerikansk grafisk formgivare, gallerist och konstpedagog, minst lika kreaktiv som jag. Deborah Duerr tände på alla pluggar på mitt förslag om att kombinera musik med utställningar och att i samma lokaler hyra ut mobila och fasta arbetsplatser och konferens med att göra good shit samtidigt som vi ska ro oss runt ekonomiskt. Frågan är om hon hade något val efter en förväntad hyreshöjning på 70 % gapade galleriet tomt och låg nu ute för uthyrning. Trots att Deborah dragit igång First Friday Hopping bland butiker, hotell och småföretagare i närområdet var hon kommande fredag nu inte med i programmet.

Det var här någonstans jag klev in. Vi gjorde ungefär som vi gjort senast för så där 15 år sedan, skrev en enkel projektbeskrivning men som nu i den digitala tidsåldern genast sjösattes på Facebook, där vi  lät den leva sitt eget liv och utvecklas i takt med intresserade som strömmade till och det gjorde det verkligen. Magdalena Borkowska som målar färgstarka oljemålningar i storformat, musiker som Leah Harris, kläddesigner och den lokala musikaffären JAM för att vi skulle kunna köra unplugged utifrån musikernas behov.

Den första som anmälde intresse var så klart Liselotte Norén, superentreprenören med ett av världens största hjärtan och en knivskarp hjärna, håller i rodret på refo – remake på hög nivå! Ni vet Mongara Anders livskamrat och vapendragare med affärsutveckling som kall, märkligt nog kallas Liselotte familjärt den sista hippin (och jag som trodde att det var jag). Hela familjen verkar för övrigt extremt driftiga, till exempel har Liselottes mamma engagerat gatans pensionärer i hur man bäst tvättar bort en fläck på en annars oemotståndlig kreation, en kunskap som nästan håller på att förloras.

Gamla kläder som sällan hinner bli särskilt gamla om de alls används får en ny touch av refo och säljs i butik mot kommission, där varje plagg har sin egen designers unika historia. Ett gäng lovande designers eller redan fullfjädrade men som likt mig fått sin beskärda del av livets törnar eller har svårt att ta sig in eller hålla sig kvar på den traditionella arbetsmarknaden eller som småföretagare i ett allt småföretagarovänligt klimat.

Ett annat gäng som rehabiliteras efter en stroke packar klädpaket i olika barnstorlekar och olika färger för att delas ut via barnavårdscentraler till de som verkligen behöver. På eget bevåg började det här gänget att även samla in leksaker och smuggla ner i paketen. Du kan köpa paketen hos oss på Galleri Duerr i helgen eller nästa vecka så delar refo ut de till bvc.

Hos refo fick jag i söndags under vårt första gemensamma arbetsmöte höra historien om hur det började med att Anders och Liselotte som skulle få sitt första barnbarn ville vara med och påverka villkoren för barn och ungas uppväxt i en långt positivare trend än vi nu på senare tid kunnat ta del av i Stockholm.

Idag är det två dagar kvar till vi nyöppnar Galleri Duerr, nu med den nya inriktningen att lyfta fram qvinnliga konstnärer, designer, musiker och andra artister. För det behövs driftiga kvinnor som redan är etablerade som kan agera förebilder, som kan, vill och vågar inspirera, dela med sig, bjuda in och pusha lovande talanger. Unga som inte riktigt vågar ta plats, inte tillåtits ta plats eller som inte hittat en plats att ta plats på.

Redan på fredag 7 mars kl. 16 drar första crowdraisingeventet igång och fortsätter på lördagen kl. 11. Och det var väl tur nu när Vasastans Magazine skrivit ett femsidigt reportage (s. 35) om First Friday Hopping och om Galleri Duerr och Deborah Duerr som tog initiativet. Du är väl med oss? Självklart är även ni män välkomna för att lyfta qvinnorna, vi vill ju inte stoppa fortplantningen.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: