Webbjunkie

IMG_3231

”Varför tror ni jag är på internet. Min nalle och min dator har tid. Människorna i datavärlden är inte virtuella, de är också ensamma precis som jag”

Ungdomar som hoppar över skola, hygien, mat och sömn. Stör deras toalettbesök onlinespelet tar de på blöja i jakten på att nå en ny nivå – de är nästan bäst. De blir kungar på internet men socialt handikappade och känslomässigt avskalade. I Kina anses internetmissbruk vara det största hotet mot ungas hälsa. Där finns 400 rehabiliteringscenters för internetmissbruk. Dokumentären Webbjunkie kan ses på SVT Play. Det här är inget specifikt för Kina, hör om en av Fryshusungdomarnas internet vardag.

Vad skulle hända om vi till exempel släppte in tillgängliga musiker, kulturarbetare, hantverkare och idrottare i den underbemannade musikundervisningen i skolan, i rastlekarna, på skolidrotten, på fritids (med pedagogisk komplettering vid behov) och dessutom sedan lät alla barn få komma och vara med i olika fritidsaktiviteter utan att sätta upp ekonomiska hinder. Skulle vi bryta trenden av psykisk ohälsa, skulle vi ge massor med människor en betydelsefull vardag och nya inkomstmöjligheter. Nej det skulle inte vara kostsamt det skulle vara en investering som skulle gå minst +-0. Den mest lönsamma pensionsfonden.

Kortfilmen Look up – ”I have 420 friends on internet, yet I´m lonely”

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: