Refo CSR på riktigt!

Refo Liselotte Norén Galleri Duerr Affordable Art Fair Stockholm 2014 recyclingLiselotte Norén har de senaste tjugo åren tillsammans med sin man drivit Mongara, de sysslar med förändrings- och verksamhetsutveckling av företag och organisationer. Liselotte är även ambassadör för Kvinnors företagande och ligger bakom remake- och utbildningsföretaget Refo. När hon var 14 år hittade hon en kassabok och har varit entreprenör sedan dess. En entreprenör från Sydafrika, väldigt imponerad av Skandinavien med all vacker design frågade Liselotte om vi som har det så bra verkligen är lyckliga eller om det är sakerna som äger oss.

– I Mongara, säger Liselotte, har vi haft många projekt och vi har alltid tagit emot olika praktikanter men det var först när de ”Tre vise männen” kom in som jag allvarligt började fundera på hur vi skulle kunna jobba med den del av ungdomsgenerationen som likt de här killarna kommer sent till jobbet, går tidigt och däremellan mest står och röker utanför entrén och pimplar Cola, samtidigt sa de här killarna att de skulle bli egna företagare. Det kändes först som ett enda stort mörker men i samma veva blev jag inbjuden att vara drake i ett Draknäste hos en innovationsklubb för unga.

En av ungdomarna hade med sig idén kring en Pantomat för kläder. Perspektivet hade han hämtat från sina egna grannar –  barn som inte kunde gå till skolan för att de saknade kläder.

– Va! I Sverige, tänkte jag och tittade i min egen garderob. Där fanns massor av fina saker men som jag aldrig använde och tänkte att det måste finnas många sådana garderober.

Tanken om att pussla ihop det kvarblivna, överblivna med behov och behövande var född. Visserligen skulle hanteringen vara ganska betungande med upphämtning, tvätt, lager och utkörning igen men behovet att hitta arbete för unga som stod långt från arbetsmarknaden var ett känt faktum. Liselotte kände att nu var det var dags att göra något på riktigt, och det i närområdet. Ute i Tensta – Rinkeby inte långt från Liselottes trygga villaområde som påminner väldigt lite om den miljön i de höghusområden som killen bakom pantomatidén beskrivit. Refo resan hade börjat – ett företag som skulle komma att jobba med att minska både det mänskliga svinnet och det i klädväg.

– Vi kan inte bara tänka att de här är värdelösa, när de kan få ett helt annat värde för någon annan. Hittar vi bara de som inte vill ha och de som vill ha, och de som vill lära och de som vill lära ut, ja då har vi ett kretslopp. Att bara remaka och hoppas på att någon ska gilla fungerar inte, därför har vi några startpunkter: Hur kopplar vi ihop det här ? Hur matchar vi studenterna.

I år startade Refo en entreprenörsskola i Tensta. Tio kurser med i genomsnitt tio-elva deltagare per grupp. Refo träffar numer även andra än unga vuxna – människor med idéer och som vill något kommer nu från hela Järvaområdet.

-Vet du att det finns 411 olika afrikanska föreningar bara i Tensta – Rinkeby. Vi gör samproduktioner med några av dom som radiokanalen Voice of Tensta. Vi har kört Antwalks med remakade kläder där vi berättar om plaggens väg – Om de fina kvarglömda kläderna från Stockholms skolor eller linnetyger som legat oanvända i en låda, att Sundbybergs kommun tvättat för oss och att de svåraste fläckarna på de vackraste tygerna har min pensionerade mamma med husmorsknep från förr löst, ibland tillsammans med gatans pensionärer. Våra designers och praktikanter som syr om och om barnklädpaketen som packas på olika arbetsträningscenters av människor som kanske lider av sviterna från en stroke – hur de övar upp finmotoriken och samtidigt känner gemenskapen i att göra något värdefullt igen – att de på eget initiativ började packa in en leksak i paketen. 511 paket som delades ut via barnavårdscentraler,  kvinnohärbärgen, flyktingförläggningar, socialtjänst och liknande till barn i närområdet som saknade kläder.

Nu arbetar Refo mer utifrån vad de tror på och vad som är lätt att fotografera för webbshopen. De gör fem plagg, om dessa säljer snabbt, ja då satsar de. De tar fram en eller två klänningar och tar fram de i de tyger som finns

– Det är lite mer kollektionstänk nu. Vi hittar bra säljkanaler som Stadsmissionen och Coola Tanten, där man även kan lämna in saker till oss. Vi jobbar för att göra remake till något som är coolt och häftigt och har nu hittat en modell för att utbilda personer i allt vi gör, i alla olika led, så allt vi gör kan vi faktiskt använda och återanvända. Det här kretsloppstänkandet är något vi alla kan använda och vi måste leta mer efter det som förenar än det som skiljer oss. Just nu är min dröm att jobba nära och tillsammans med näringslivet.

Det handlar förstås mycket om tillgänglighet, det måste vara lika enkelt att köpa remake som att handla från stora kedjor.

– Tänk om de stora aktörerna vände på perspektiven och började tänka – vad kan vi göra och började klura på hållbara alternativ, som att jobba med skolor för att ta fram nya material. Eller tänk om de stora aktörerna som till exempel jobbar med arbetskläder tog in refo. Får vi en sådan impact kanske vi helt enkelt måste ha en sådan textilindustri i Sverige. Affärsmässigheten är viktig – att kunna hålla deadlines, kunna kommunicera digitalt, och att man har ordning och reda i administrationen. Det finns många projekt som pågår, jag tror på samproduktion, inte bara på att samarbeta utan att man kommer till något konkret.

Refo by Kronbruden Kerstin Kallin Galleri Duerr Affordable Art Fair Stockholm 2014Kerstin Kallin alias Kronbruden remakar smycken för Refo under namnet Refo by Kronbruden. Sedan hon var liten har hon hållit på mycket med olika hantverk.

– Jag tror att det har att göra med att jag växte upp på landsbygden utanför Örnsköldsvik. Det fanns inte så mycket kompisar så jag fick roa mig själv. Att prova nya tekniker har alltid intresserat mig. Formen har varit mindre viktig än själva skapandet egentligen.

När det gäller brudkronorna började det med att Kerstin ville ha en brudkrona när hon gifte sig. Eftersom hon inte ville gifta sig i kyrkan insåg hon snabbt att brudkrona var något som skulle bli kostsamt.

– Tänkte att ja då gör jag väl en själv då och gjorde samtidigt en mindre till brudnäbben. Jag kände direkt att det här är något jag vill jobba vidare med. Eftersom det ligger en naturlig begränsning i hur många brudkronor man kan göra till sig själv, startade jag ganska omgående företag, skrattar Kerstin.

Sedan hennes egen – en skir brudkrona i koppar – har det blivit många tiaror, diadem och andra hårsmycken i material som stärkt spets, oäkta metaller som till exempel aluminiumtråd och glaspärlor men även silvertråd och sötvattenpärlor.  Att hon fastnade just för smyckena har mycket att göra med att det där finns ett starkt nätverk av människor som ger ny input, inspiration och gemenskap. En av dem var just Liselotte Norén, kvinnan bakom Refo med affärsidén att skapa jobb i härområdet – lokala kretslopp för tillväxt, samtidigt som de minskar belastningen på miljön. Det gör de genom att göra det enkelt för människor att hitta något de vill lära, eller lära ut – integration och minskat svinn av både människor och material.

– Liselotte träffade jag genom en gemensam bekant på Svenska inredningsbolaget, berättar Kerstin. Jag hyrde in mig där för att hålla smyckeskurser. Under ett julmingel sålde jag mina smycken, även refo var med. Liselotte som alltid har öga för nya saker, blev intresserad av mina knappsmycken och frågade om jag ville göra en kollektion för Refo av återbrukat material och så blev det. Hittills omfattar smyckeskollektionen smycken av blixtlås, knappar, läder, glas och spets.

Vi talar CSR på hög nivå där nu Kerstin är en del av Refo-nätverket som Refo by Kronbruden – det är så Refo lyfter fram sina medarbetare.

– Vanligen skissar och tänker man hur man vill att det ska bli. I återbruket blir det omvänt, det är materialet som får styra.  Vad har jag och vad kan jag göra av det? Jag kanske ser en dragkedja och tänker..hmm..kanske kan jag använda blixtlåset tillsammans med knapparna. För mig är det både spännande och drivande att jobba så här med smycken och det är kul att idén med knapphalsbanden har fallit så väl ut att de i princip har tagit slut i Refos webbshop så fort de är tillverkade. Spänningen ligger i att utforska olika material, nu kikar jag lite på hur jag kan använda glas, hörlurssladdar och har lite andra idéer.

knapphalsband 21 6knapphalsband 17 1Refo by Kronbruden Kerstin Kallin Galleri Duerr Affordable Art Fair Stockholm 2014Refo by Kronbruden Kerstin Kallin Galleri Duerr Affordable Art Fair Stockholm 2014

Inom återbruket finns fler idéer än vad tiden räcker till. Med refo jobbar Kerstin under Refo by Kronbuden för att det är givande på flera sätt

– Det utvecklar mitt konstnärskap, designdelen, gemenskapen och kreativiteten får hela tiden näring. Miljöaspekten är viktig för mig som förälder och att vi ger kläder till barn i Sverige som behöver genom barnklädpaketen. Integration och utbildning är andra viktiga delar. Kerstin har själv en bakgrund som lärare i musik och i svenska. Sedan i höstas satsar hon hela sin tid på sitt företag tillsammans med Refo och på familjen förstås.

Företaget driver jag hemifrån och även om jag jobbar mycket får barnen kortare dagar i förskolan. Att kunna laborera med tiderna är en frihet för mig.

Refo by Piloo Pia Rydberg Galleri Duerr Affordable Art Fair StockholPia Rydberg alias Refo by Piloo som hon använder när hon arbetar för Refo var tolv år när hon började sy om sin mammas gamla kläder och stuvbitar hon hittade. Så länge hon kan minnas har hon sytt sina egna kläder allt från vardagskläder till studentklänning.

– Att sy har alltid varit något jag bara gjort, sen har jag lärt mig hantverket under tiden. Vi hade aldrig mycket pengar i min familj, det gjorde att jag istället blev kreativ. Jag läste mycket Vecko-Revyn som liten, förr hade den alltid något som handlade om sömnad. Mormor men framförallt mamma kunde sy och lärde mig mycket.

När Pia jobbade på IHM Business School kände hon sig under en period lite understimulerad, sydde då massor av väskor och startade företaget som fick heta Piloo.

Pia började göra olika förvaringslösningar i tyg för fjärrkontroller till exempel, sålde mycket bland sina vänner och på marknader. 2011 då Pia jobbade som affärsansvarig på IFU /IFL vid Handelshögskolan tänkte hon att – ska jag någon gång satsa på den här drömmen om att driva eget för att designa och sy kläder måste det bli nu.

– Hade det inte varit för att min man trodde på mig så mycket hade det kanske inte blivit av.

De tog helt enkelt familjens sparpengar som de lagt undan till hustaket och startade Kafé Kreaktiv i Hammarby Sjöstad där Pia erbjöd olika hantverksworkshops, anordnade pysselkalas, tog emot kläder för ändringar och drev kafét. Varumärket ändrades till Piloo-old is new, då Pia numer renodlat sydde om gamla kläder samt gjorde produkter enbart av second-hand material i retro-stil. Efter två och ett halvt år beslöt Pia dock för att stänga kafét eftersom det var svårt att få ekonomisk lönsamhet i konceptet även om folk älskade stället och det som erbjöds. Pia hade fått en länk av en kompis till Refo-sidan och kontaktade dem för ett eventuellt samarbete.

–Liselotte kom förbi kafét och det visade sig att vi hade samma tankar om remake och ett hållbart tänkande. Inte så långt senare gjorde vi ett event tillsammans med Galleri Duerr och höll en alternativ catwalk där vi berättade om plaggens historia.

Idag hyr Pia Rydberg ateljé av Charlotte Wormbs från Svenska Inredningsbolaget där Kerstin Kallin och Liselotte Norén träffades första gången.

– För mig är det lättare att bygga varumärke med lokal. Där kan jag ha remake-workshops och pop-up-kvällar med mina produkter. Det blir mer fokus på att sy. Det var så mycket annat tidigare att jag inte hann med det jag ville – det vill säga sy och designa produkter.

Nu syr Pia för Refo, utvecklar produkter och testar olika saker. Hon syr upp en testkollektion, säljer dessa produceras fler. Ibland tar hon emot praktikanter från designgymnasiet.

– Alla vi som designar för Refo behåller våra namn så för min del blir det Refo by Piloo. Vi delar vinsten, men då det oftast ska produceras fler produkter blir det lönsamt, samtidigt känner vi att vi gör saker som gynnar även andra och miljön.

Pia tar även uppdrag som att sy om någon fin klänning till exempel bröllopsklänningar. Hon har sju symaskiner, de behöver hon för att kunna sy i olika material och i workshopsen.

– Det blir fler och fler som upptäcker glädjen i att kunna virka, sticka eller sy så när intresse uppstår erbjuder jag det och gör ett koncept utifrån kunden. Det kan vara allt från pysselkalas och möhippa till företagsevent. Det känns som att jag har skapat mitt eget jobb. Jag går till min egen lokal där jag kan designa mina egna saker och verkligen fokusera på det jag vill göra.

Refo by Piloo Pia Rydberg Galleri Duerr Affordable Art Fair Stockholm 2014Just hemkommen från en resa för att fira 15 års äktenskap arbetar Pia nu mycket med att tillverka Boleros som ska värma våra frusna axlar samtidigt som de ger en extra krydda åt övrig outfit. Vi bär de i Galleri Duerrs monter E10 under Affordable Art Fair 2-5 oktober tillsammans med Refo by Kronbrudens smycken.

Vi visar verk av fotograf Sonja Hesslow, bildkonstnär Debora House och Maria Saveland. Inbjudan hittar du här.

Handla i Refos webbshop– barnpaket, remake och föreläsningar
Gilla Refos Facebook

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: