I SamtalsSoffan i Almedalen

Samtals Coachomaten med Learnox i Samtalssoffan Almedalsveckan 2017 Almedalen

Med min nya idé Samtals Coachomaten seglade jag i år tillsammans med Entreprenörsbåten till politikerveckan i Almedalen. Utrustad med ett gäng gatukritor ritade jag upp strategin på olika platser, direkt på gatan eller i sanden för att visa att det med enkla medel snabbt går att bidra till att vända trenden av ungas ohälsa. I Samtals Coachomatens dygnshjul visualiserade jag för förbipasserande hur och att Samtals Coachomaten fungerar. Jag skissade tonåringars, unga vuxna, föräldrars, företagares, kommunala tjänstemäns, riksdagsledamöters och andra politikers nuvarande dygnshjul. Tillsammans skapade vi förutsättningar för det de ville ha mer av och kapade av det de vill ha mindre av. Några återkommande önskemål var t ex. mindre tid med mobilen till förmån för mer och bättre sömn, tid för barn, kompisar irl, kärlek och effektivare arbetsdagar. Att arbeta eller plugga halva dygnet hade många insett inte var en hållbar strategi men saknade samtidigt verktyg för förändring. Mina favoriter hör till pojken som pekade på kakan för sömn och sa till sin mamma att det behövde hon mer av. För även om vår livsstil i allra högsta grad påverkar barnen är det inget vi vanligen tar oss tid för att samtala med andra om men spontant med mig på gatan väcktes många reflektioner. En kvart senare, fick jag ytterligare en tacksam handskakning, ännu en vänskaplig kram, för att jag synliggjort energitjuvar och visat hur vi istället kan göra plats för mer av det vi vill ha i vårt liv.

Mobila Samtals CoachomatenAndra viktiga samtal inleddes med årets premiärtur i Samtalssoffan. Under Almedalsveckan bjöd jag in gäster med fokus på hur vi kan bidra med vår kunskap, hur vi själva kan vara med och skapa förebilder och hur vi kan samverka. En sådan är Torvid Hafström på Learnox, utbildningsföretaget som bygger relationer med elever som hoppat av skolan. Via distansstudier med Learnox engagerade pedagoger, återvinner eleverna både betyg och självkänsla. Andra förebilder är Anton Fagerhem från Spotlight PR som arbetar för att stoppa machokulturen genom bland annat initiativet Samtalssoffan. Som e-sportare berättar han om vikten av att sova ordentligt, äta rätt, röra sig fysiskt och om att våga ta ställning för jämställdhet även i spelvärlden, där han inte backar för att fördöma sjuka spel som Grand Theft Auto 5 (GTA5). Även e-sport coachen Adam Hammerfeldt som berättade om Good Games och Green Hat Peoples Per Bertilsson medverkade i samtalet om spel som utvecklar istället för det omvända. Per Hörberg från Initiativ Samutveckling talade om vikten av att vara förebild. Martin Carstedt från Entreprenörsbåten var en av de som efterlyste mer mentorskap, kontakten och utbyte av olika livserfarenheter och kunskaper, något han själv önskat tidigare in i livet. Vad han ville ha mer av var äventyr och det har vi så klart gjort utrymme för nu. Samtalssoffan nominerades för övrigt både till snällast, hetast och som årets digitala kommunikatör. Själv bjöd jag in till nedanstående samtal:

SPEL FÖR SPELUTVECKLING – samtal med E-sportarna

TORVID HAFSTRÖM, LEARNOX – bygger relationer med hemmasittarna

MARTIN CARSTEDT, ENTREPRENÖRSBÅTEN

SAMTALS COACHOMATENS MÅL ÄR ATT VARA DÄR UNGA OCH DE SOM ARBETAR MED UNGA REDAN FINNS.
Det kan vara som med Fryshuset och Järva Basket på torsdagar kl. 11-16, Kista torg, i samband med beachvolleyn på Grisslingehavsbad, till ungdomsfestivaler, fritidsgårdar, utbildningar, konferenser eller andra mötesplatser – överallt där unga och alla vi som på något sätt påverkar unga, i vårt yrke, som förälder eller som förebild. I höst hittar ni mig på Internetstyrelsens Goto10 4 sep, där jag även utvecklar Podcastkonceptet och gör en digital  plattform för Samtals Coachomaten i höst, för att nå ut till ännu fler. Håll Samtals Coachomaten vid liv. Swisha ditt bidrag 0707 98 44 29 eller boka helt enkelt in Samtals Coachomaten.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: