We are Sthlm med Samtals Coachomaten

I sommar har jag arbetat med att utveckla street talk metoden Samtals Coachomaten. Jag ritar helt enkelt en strategi för ungas hälsa, direkt på gatan med gatukrita, i sanden, på fönster, blackboardrulle eller virtuellt, på platser där unga och de som arbetar med unga redan finns, utifrån rådande förutsättningar. Samtals Coachomaten Propaganda We are Sthlm Kulturfestivalen Stockholm Fryshuset

Utgångspunkten är förändringsverktyget ”Du Bestämmer”, en validerad hälsovägledning som tar fasta på ungas egna upplevelser av vad hälsa är och vad de kan göra för att förbättra den. Utvecklad i process med ungdomar, elevhälsovårdspersonal och ledande personer inom folkhälsa. Som en av de få utbildade i metoden, har jag arbetat med den på högstadium och gymnasium med bra resultat. Nu har jag valt att lyfta ut några av förändringsverktygen och omformat till ett format som fångar ungas intresse på öppna platser. Syftet är att ge unga en chans att ventilera livsstilsrelaterade frågor, samtidigt som de ges ett konkret verktyg de annars inte skulle få tillgång till. I Samtals Coachomaten kan de direkt identifiera sig i andras utmaningar och lösningar, för att sedan lägga till egna.

Kista Samtals Coachomaten med gatukrita Ungas hälsa Lotte Johansson

Mobila Samtals Coachomaten Järvaeckan Fryshuset Almedalsveckan Lotte JohanssonUnder Järvaveckan lyckades jag under första perioden få en plats mitt emot politikerscenen. För första gången provade jag street talk metoden live. Den attraherade direkt. Fryshusets projektledare för Järvaveckans debattprogram på stora scen, var snabbast på bollen. Skickade raskt sina ungdomar att prova. När  de såg hur väl Samtals Coachomaten fungerade, bjöd de in mig till Fryshusets arena i andra perioden. En period som snabbt fylldes av aktiviteter som basket, fotboll och dans. Rektorn från Fryshusets grundskola i Husby var nästa att bjuda in – till Fryshusets sommarverksamhet på Kista torg en gång i veckan. En lyckad kombination av öppen drop in livstilscoachning och aktivitet, tack vare Bonnier Hoops och Järvabasket som var lika snabba på bollen. Ett samarbete som även genererade i coaching av sommarjobbarna. När Bruno Silva, frilansande basketcoach gästade Bonnier Hoops med Lilla Sportspegeln, gillade han vad han såg och bjöd in mig till ungdomsfestivalen We are Sthlm. Det är precis så här det är tänkt att Samtals Coachomaten ska fungera. Ta plats där det behövs, fångas upp av de som har unga med behov, nätverken och/eller av unga själva om byråkratiska bromsklossar skulle slå till. Det är det här som är Samtals Coachomatens främsta styrka, att snabbt kunna vara på plats och ramla in i unga och föräldrars vardag.
Mobila Samtals Coachomaten Almedalsveckan 2017 Almedalen

Jag har tidigare arbetat med drive in idrott för unga tillsammans med Korpen, det fanns alltid ett behov av coachning för att få med dom som inte hittar eller vågar sig in i fysisk aktivitet i grupp. Kombinationen öppen coachning – gruppaktivitet på öppna platser, där många redan passerar/vistas, leder omgående till uppskattade samtal om och med unga, föräldrar och de som arbetar med unga. Samtidigt får de direkt tillgång till ett förändringsverktyg för att ta tag i livstilsrelaterade utmaningar som för lite sömn, stress, ingen frukost, ensamhet och/eller för mycket stillasittande med till exempel mobilen. Här får de möjlighet att direkt bli en del i en gruppaktivitet. Något som förstås gör det extra enkelt att komma till skott med någon av sina utmaningar – och med det en omedelbar respons. Just det dataspelen levererar idag. Här är ledarnas uppgift att nya ska känna sig extra välkomna, snabbt få ta del av övningar på rätt nivå som gör att man utvecklas istället för att bli sittande med känslan att det nog ändå inte var ens grej.

Andra kommer för den fysiska aktiviteten skull, blir nyfikna på vad jag gör och får på så sätt tillgång till en strategi som kan hjälpa de både gällande skolarbete, idrottande eller vilken aktivitet det nu handlar om. Utvecklande för såväl de som deltar i aktiviteter, sommarjobbande ungdomar, nya och gamla idrottsledare som kanske inte tänkt så långt eller glömt. Vi behöver alla en mentor. För de som redan är duktiga på just den aktiviteten ligger träningen i att delge andra sin kunskap utifrån ett coachande förhållningssätt. Moroten är goda referenser och gästade förebilder som ligger på en högre nivå – polisen, brandkåren, lokala laget, ja det kan vara vilken organisation eller vilket företag som helst egentligen som vill bidra till att utveckla ungas hälsa och samtidigt se lite längre än till sin egen bubbla av välmående om man nu fortsatt tillhör den kategorin, för det är inte bara unga som drabbas av ohälsa. En annan uppskattad aktivitet var när kyrkan och moskén basketbattlade mot varandra, samtidigt från pausplats bjöds unga och vi som jobbade på lunch och dryck, medan Bonniers bokhylla, inspirerade till soft läsning i de sköna myskuddarna, istället för att fastna i mobilen.SamtalsCoachomaten Järva Bonnier Hoops Fryshuset BK Järva

Fler önskar nu en fortsättning även av Samtals Coachomaten. För att kunna fortsätta bidra till att vända trenden av ungas ohälsa kommer jag förutom att poppa upp på olika ungdoms relaterade event och på återkommande tider arbeta med aktörer som Fryshuset och Learnox digitala kunskapsplattform (som arbetar med hemmasittarna, uppskattningsvis 10 000 som slutat gå till skolan). I Internetstiftelsens lokaler GoTo10, i Sthlm New Creative kvarteret vid Hammarbykaj, utvecklar jag en plattform för uppföljning samt en lättmanövrerad mobil podcast inklusive webbutbildningSamtalsCoachomaten Nobelberget

Samtals Coachomaten ska utvecklas till en universell, affärsmässig modell, för att både de som har medel och de som inte har det, ska få tillgång till verktyg de behöver, för att utvecklas till välmående individer. Ser du en ingång till samarbete eller vill ingå i adviceryboard, kontakta mig omgående.

Vill du bidra till att hålla Samtals Coachomaten igång till finansiering är på plats, boka mig, swoppa eller swishar 070 798 44 29

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: