Mer tid för riktiga samtal

Skolforum Samtals Coachomaten

Samtals Coachomaten Symbios SchoolBoost Network Skolrevolutionsrådet David Tivemark Nils Forsfält – Mer tid för samtal med varje elev vill jag göra plats för.
– Det är precis vad eleverna brukar önska också. Vad skulle det ge er, frågade jag och skrev ner hennes önskemål på det specialdesignade golvet i Samtals Coachomatens fyrtionio kvadratmeters monter på årets Skolforum.
– Trygghet, bättre klimat, arbetsglädje.
Jag fortsatte skriva.
– Sätt en prick framför bättre resultat, mindre stress och gladare pedagoger också. Det kommer sprida sig till eleverna.
– Så vad är det första ni behöver göra för att få till det?
– Hm, ja hur  skulle det gå till ?
– Tänk inte att det inte går, tänk bara på vad ert första steg skulle vara för att jobba i den riktningen och allt ni har att vinna.
– Jag skulle kunna be en kollega ta resten av klassen.
– Jo, i och för sig men med 20-30 elever per klass, blir inte det väldigt stora klasser,  väldigt ofta då?
– Jo men hur ska vi göra då?
– Vad skulle hända om varje lärare varje morgon, oavsett klass, började med en check in tillsammans med eleverna, där alla fick säga några korta meningar om var man står och vilka förväntningar man har på dagen. Då skulle samtidigt de som brukar stöka för att få uppmärksamhet, bli sedda direkt och de som brukar vara tysta få öva sig i att ta plats. Går ändå en del tid på att försöka få ordning på klassen i alla möjliga riktningar.
– Det var en bra idé.
En kollega tittar misstroget på oss.
– De kommer lära sig att uttrycka sig kort och kärnfullt, även om det kanske tar ett tag. Skulle kunna avsluta dagen med en check ut också. Skulle bli en bra avstämning på dagen och ett bra stöd i planeringen inför kommande. Det ingår väl också i läroplanen att lära, fortsätter jag.
– Ja, det gör det faktiskt, hon nickar gillande.
– Tänk sen om alla skulle avsluta sin lektion med en kort övning utifrån läget i klassen. Så här till exempel. Jag ber henne sträcka fram sina handflator, killar henne på undersidan och ber henne försöka dra bort händerna innan jag hinner nudda de på ovansidan. Hon gör som jag säger och vi börjar båda skratta. Drygt 10 sekunder tog det att förklara övningen, börja röra vid en okänd människa och brista ut i skratt.
– Ni ville ju ha mer arbetsglädje, jag ler glatt. Om vi avslutade varje lektion så här, skulle eleverna både få återhämtning och vara mer öppna för att umgås på rasten, istället för att sjunka ner i sina skärmar och mer positivt inställda till nästa lektion.
– Det här ska jag verkligen prova.
– När tänkte du börja med den här nya rutinen, säger jag och frågar om vi ska sätta en prick vid rutin och återhämtning också. Hon nickar och jag ritar.
– Jag börjar direkt på måndagen efter höstlovet.

Jag skriver ner även det på golvet. Det börjar bli fullt av önskemål, fallgropar och lösningar. Några stannar upp och fotograferar allt som skrivits. Vi pratar lite om vad det finns för fallgropar och vad som skulle kunna se till att det verkligen blir av. Hon verkar bestämd, det här är något hon vill även om hon inser att det kanske kommer att ta tid, inser hon också att hon kommer få tillbaka den tiden och så mycket mer dessutom.

– Hoppas att det sprider sig, säger jag och berättar om nätverket Rastaktivisterna, 18 000 personer inom skolan som i en Facebookgrupp delar med sig av olika igångsättare. Istället för att gå runt och rastvakta. Man kan skapa sin egen aktivitetsbank på skolan också, hjälpas åt att fylla på med aktiviteter för olika tillfällen och behov. Aktiviteter för lära känna, återhämtning, fokus, kontaktlekar, rörelse. Att bara sätta på en dansvänlig låt utifrån klassens egna spellistor och låta någon leda rörelsen för att skicka vidare, kan vara ett annat knep, har jag gjort med grundskole- gymnasieelever såväl som Svenska Institutet och Hoffice. Eleverna är fantastiska resurser att använda. Det är alltid någon som vill dela med sig av kunskap och är ett bra sätt att förankra. Mer tid, plats för återhämtning och mer glädje var för övrigt de mest önskade i Samtals Coachomaten på Skolforum. Och som vanligt – samsyn och mindre jobb och mobil på fritiden.  Jag pekar på texten på min svarta tröja, Just Do it! De nickar och ler och jag sätter en prick för Just Do it texten på golvet.

Tack David Tivemark, Signe Aakerman och Nils Forsfält från Symbios / Schoolboost Network –  nätverket för Skolutveckling för att ni tog er tid att gästa Samtals Coachomaten, för att dela med er av era kloka insikter och framtidsvisioner. Lyckades fånga några här i podden. Tack till Lotta Bergseth från Mobilestories/ Edtech4Change för att du filmade. Tack till Writeyboard för att jag fick allt jag behövde för att kunna göra hela montern skrivbar, inklusive golvet. Tack Bygg Ole för material till golvet och inte minst tack Skolforum och Stockholmsmässan för att ni gjorde det möjligt! Och grattis Gotland ser fram emot att besöka er snart och för att följa upp. Nästa stop Learning Labs, Svenska Mässan 23-25 november. Tycker du att Samtals Coachomaten borde nå ut till fler, gå in som sponsor eller swisha 070 798 44 29. Samma nummer som du når mig på –  boka Samtals Coachomaten för att knyta ihop säcken och för att sätta nya realistiska målbilder.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: