Skolforum

Samtals Coachomaten Skolforum 30-31 okt Symbios8 Schoolboost Network

Han hade kommit gående längs torget en av de torsdags eftermiddagar jag tillbringat på Kista torg. I höjd med den temporära basketplanen, installerad för sommarlovslediga barn och ungdomar, den som gett så många unga sommarjobb och kompisar. Som så många andra hade han stannat och kikat ner på de utmaningar och lösningar som jag kritat direkt på asfalten i anslutning till Bonnier Hoops basketplan och Fryshusets verksamhet.

– FÖRÄNDRA, läste han högt ur första rutan. Mer tid, sömn, rutiner, kompisar i verkligheten, fysisk aktivitet, familjen, kärlek och energi. Han kikade på mig som om jag höll på med något som omöjligt kunde fungera men som han ändå inte ville släppa.

–  VARFÖR, läste han vidare – Mer fokus, närvaro, energi, välmående och harmoni. Hans ögon vandrade vidare till skissen över ett vanligt dygn för unga under skolveckan – 5 h sömn! 8h skola, 2 timmars vardagssysslor och en genomsnittlig skärmtid på 7.1 h per dag!

–  #Samtalscoachomaten, är det du det?
– Javisst svarade jag glatt, vad vill du göra plats för i ditt liv?
– Tack för att du gör plats även för oss föräldrar. Jag har barn, behöver mer tid.
– Ja men vad ska du ha den tiden till då, replikerade jag och började skissa hans dygnshjul som klargjorde att han trött efter jobbet landade i soffan framför ett tevespel medan frun ordnade med mat och vardagssysslor och barnen fastnade i något annat, medan deras skolgång barkade vidare åt det ohanterliga hållet och ingen tycktes kunna hjälpa de. Som ung småbarnspappa behövde familjen hans hjälp men han var trött och fastnade i soffan. Vi började bena ut vad som gjorde honom trött, vad som skulle kunna ge honom energin tillbaka och få familjerelationerna att blomstra.

Istället för att fastna bakom skärmen efter jobbet eller försvinna ut i kompishäng på något som egentligen inte gav något skulle han som sitt första steg, ta en powernap. Det skulle han göra i form av en mental träning som skulle få honom att slappna av i alla delar av kroppen inklusive toppen. Om han somnade under resans gång, vilket inte alls är ovanligt om man inte är van vid mental träning, kunde det i så fall också räknas som en powernap och ett steg i rätt riktning. Efter powernapen skulle han hjälpa sin fru med det hon behövde inför middagen. Kanske behövde hon själv en powernap och kanske barnen också. Efter det kunde de hjälpas åt med resten av vardagssysslorna, ägna sig åt en aktivitet som stöttar barnen i skolarbetet – inte nödvändigtvis en läxa, utan kanske en fysisk aktivitet, en hobby, ett sällskapsspel, en lek eller något annat som utvecklar relationen till oss själv och till andra. Kort och gott såg han en framkomlig väg att bli den familjefar han själv kanske aldrig haft men som ändå skulle få honom att ge det han kunde och som såg till att han fick tid att unna sig själv det han behövde för att utvecklas. Att ta hand om sig själv och de sina var alltså nyckeln för paret att komma vidare, utan att fastna i tevespel eller ensidiga roller ingen trivdes i. Glädjande nog har Samtals Coachomaten visat sig fungera lika bra på torget i en förort full av utmaningar som i city bland brats och ledarskapsprofiler. Utvecklingssamtal på gatan var det någon som twittrade utanför Spotify och Global Changes arbetsplatser på Birger Jarlsgatan samtidigt som unga från Fryshuset uttryckte, den fungerar!

På måndag 30 oktober är det dags för officiellt släpp på Skolforum. Under temat ”Ge alla samma chans – för en likvärdig skola”. Här möts lärare, elevhälsopersonal och skolledare för att låta sig inspireras och för att utveckla skolan. Samtals Coachomaten som hade tänkt stå utanför  vid entrén och gatukrita verktyget som snabbt har möjlighet att vända trenden av ungas ohälsa har tilldelats en monter om 7 x 7 meter och målet är att verktyget och förhållningssättet Samtals Coachomaten ska finnas tillgänglig för varje tonåring. Med en budget om noll kronor har olika aktörer gått in för att unga snabbare ska få tillgång till verktyget som verkligen har potential att förändra här och nu.

Tack till Bygg Ole för att ni till självkostnadspris låtit mig handla allt jag behöver för att skapa ett mobilt golv som ser ut som en blandning av den asfalt jag brukar krita på och gigantisk blackboard. Tack till Writeyboards för den transparenta färgen och pennorna som gör att jag enkelt kan skriva och sudda i olika färger med bevarad gatukritseffekt och för att ni klär sju meters väggen med självhäftande vita och svarta writeyboards. Tack David Tivemark, grundare av nätverket för skolutveckling – Symbios och Nils Forsfält, rektor och expert på Didaktik, för att ni kommer från Köpenhamn respektive Motala för att dela med er av era gedigna kunskaper och erfarenheter inom framgångsprojekt inom skola såväl som skolforskning och framtidsvisioner inom ramen för hur vi ger alla samma chans – för en likvärdig skola och varför det är så viktigt. Tack Mobilestories – Årets Tidningsidé för att ni finns på plats för att dokumentera intressanta delar. Tack Skolforum och Stockholmsmässan som gör detta möjligt. På #SamtalsCoachomaten, Symbios, Mobilestories och Edtech4Change kommer ni att kunna ta del av delar av arbetet vi gör under Skolforum 30-31 oktober i Monter C 07:32.

Nu har du möjlighet att delta i utlottningen av fribiljetter för:

  • Att prova oss på Skolforum någon gång under mån-tis 30-31 okt kl. 8.30-16.30.
  • Besök av Samtals Coachomaten på din skola, kommun, myndighet, torg, organisation, företag (utanför Stor-Stockholmsområdet bekostar du merkostnaden).
  • Deltagande i Samtals Coachomaten online för att ta ditt första steg.
  • Ingå i Samtals Coachomatens nya community för unga, för att jobba vidare med det steg du tagit eller för att ta ytterligare ett.
  • Utbildningen Samtals Coachomaten – verktyget och förhållningssätt – live alt. online. Fyll i dina önskemål och kontaktuppgifter nedan eller ring 070-798 44 29. Här kan du också boka Samtals Coachomaten, utbildning samt vidare handledning till ett introduktionspris om du bokar in ett besök före 15 dec.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: