Fastnat bakom skärmen – Coachomaten!

Fastnat i mobilen? Prova Samtals Coachomaten Almedalsveckan 2017 Almedalen

Där kärleken kallnar
breder laglösheten ut sig”
//Anders Carlberg, grundare av Fryshuset samt Rotaryklubben Stockholm Fryshuset.

Med Anders Carlberg i spetsen, startade en grupp entusiaster det som skulle komma att bli ett av världens största ungdomsaktivitetshus. KFUM Söder övertalades att ge gruppen i uppdrag att samla söders basketsugna barn och unga och samtidigt hålla med en lokal som skulle kunna fungera för ändamålet. Ett tomt gammalt fryslager intogs och man började renovera. Bygget av en idrottshall tog form. En rockmusikfrälst bygglärling övertalade föreningen att bygga in några replokaler. Anders Carlberg fick med sig ABF på tåget och 1984 slogs portarna upp till det gamla fryslagret som gavs namnet Fryshuset. Här skulle frusna själar äntligen få utöva sina passioner. Den nybyggda baskethallen och de 50 replokalerna fylldes av ungdomar som var med och formade aktiviteterna i huset. De första åren dominerade basketen och rockmusiken men det växande sociala engagemanget, kopplat till de stora behov som fanns i samhället, gjorde att utbildningar och andra intressen växte. Redan efter några år hade man vuxit ur lokalerna. Under bygget av Hammarby Sjöstad under 90-talet, flyttade Fryshuset in i en 9-vånings fastighet i Södra Hammarbyhamnen 1997. Arbetet började med en tillbyggnad av en idrottshall och musikscenen ”Klubben”. Sammanlagt hyrde nu Fryshuset 13 000 kvadratmeter av Stockholms stad. Fryshuset startade friskola, både högstadium och gymnasium. Eldsjälar och kommuner från hela landet deltar i Fryshusets projekt och kurser som spänner från att utbilda i hedersproblematik och mänskliga rättigheter till entreprenörskap, inkluderande aktiviteter och trygghetsvandring runt om i socialt oroliga områden.

I dag äger och verkar Fryshuset Stockholm i två byggnader om 24 000 kvadratmeter på Mårtensdalgatan 2-8. De bedriver numer verksamheter på fler platser, både i Stockholms området och i övriga landet – mobila som fasta. I somras gästade Coachomaten Fryshusets och Bonnier Hoops sommarlovsaktiviteter en gång i veckan i Järva, på Kista tor. Mitt mellan svenska och muslimska kyrkan gatukritade jag ett verktyg som fick unga pappor att släppa playstationkonsollen för att börja hjälpa sina barn med skolarbetet och fruarna med hushållet. Andra behövde hjälp med att balansera upp fördelningen mellan skola/arbete, fritid och sömn. Mellan stillasittande och aktivitet. Mellan uppkoppling och återhämtning. Mellan digitala och fysiska möten. Coachomaten samverkade även med Fryshuset under andra delen av Järvaeckan. Polis och andra i föreningen Människan bakom uniformen, föräldrar, unga och ungdomsledare uppskattade möjlighet att få prova Coachomaten. För att citera Fryshuset själva ”Alla pratar om dig och våra ungdomar säger att du vet vad du gör”.

Varje fredagsmorgon samlas Rotary Stockholm Fryshuset – klubben som startades med Anders Carlberg i fronten, för att tillsammans äta frukost, gå igenom olika projekt och lyssna till intressanta föredrag inom vitt skilda områden. På fredagmorgon är det dags att presentera Coachomaten. Här ges nu unga möjligheten att göra mer plats för det som gör att vi mår bra, även vintertid och stöd på vägen för uppnå det de förutsatt sig. För er som redan arbetar med unga finns möjligheten att boka Coachomaten till skolan för att lära och introducera ett konkret förändringsverktyg. För företag som arbetar med unga och anhöriga till unga gästföreläser jag gärna. Tänker att jag tar med mig en av mina liveversioner också. De som gör att även de som inte själva ber om hjälp trillar i den och dessutom känner tacksamhet över det, även om det ibland kan ta ett par gånger innan vi kommit så långt. Vem vet kanske det slutar med att någon erbjuder en dåligt disponerad yta där unga rör sig, någon gång i veckan.

Boka Lotte via Kulan, ett samarbete mellan Kulturrådet och Stockholm stad

Fredag 19 januari
Frukostmingel från 7.30 (pågår till 8.45)
Mårtensdalsgatan 6, Sal Anders Carlberg

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: