Bildfesten Planket Sthlm 17-18/8

Den 17-18 augusti bjuder vi på PLANKET STHLM åter på en offentlig bildfest som spänner över olika genrer med fler av Sveriges absolut bästa fotografer. Invigning sker lördag 17 augusti kl.12, direkt följt av några av mästerfotografen Gunnar Smolianskys och Neil Goldsteins bilder, initiativtagare till Planket 1982. Det blir samtal om den tidsepoken, tillsammans med övriga av Plankets initiativtagare; Bror Karlsson, Rebecka Tarschys och Irene Berggren som alla har med bilder och minnen från den tiden, sistnämnda livskamrat till bortgångne Neil Goldstein. Samtalet dem emellan cirklar runt det självständiga fotografiets betydelse.

Söndagen bjuder på merparten nya bilder. Bland dessa ses Helene Schmitz, aktuell på Fotografiska i New York och Pieter Ten Hoopen, årets World Press Photo vinnare i dubbla kategorier. Saga Wendotte sätter fingret på vår tids största utmaning, vårt skövlande av både natur, djur och ungas hälsa. Det blir historiska bilder som Anders Engmans från Ungernrevolutionen, Strindbergs självporträtt, Carl Johan De Geers klassiska Tårtanbild och Thomas Nilssons berömda 11 septemberbild när tornet rasade. John Arthur Ekebert visar egna bilder från sin tid som hemlös. Det blir storslagna naturbilder, heroiska bilder av både djur och människa, i allt från polaroidformat till meterhöga verk. Närmare 300 fotografer medverkar, sex museum, Nätverket nationellt ansvar för fotografi och två framgångsrika fotoskolor. Som om det inte räckte så kommer en fyra meter lång exposé av bilder med sitt ursprung från Christer Strömholms fotoskola åren 1962-75.

– Det fantastiska med Planket är att här möts både gräddan av svenska fotografer och människor som kanske annars aldrig skulle få se en riktigt bra bild i verkligheten, säger Fjellis, Plankets främsta drivkraft sedan 2016. Att ej intagna platser släpps till sena spontanutställare kl.11, ger en extra krydda. Förra året kom några från gamla gardet kånkande med egenbyggda träkameror, det känns stort. Likaså att riktigt bra fotografer faktiskt vågar hänga en kopia som kan vara nästan två meter hög.

Under två dagar, visas bilder av 292 fotografer, många internationellt kända men också bilder från några av våra främsta fotoutbildningar. Utställningen besöktes av 16 000 personer. PLANKET STHLM består idag av nära 300 fotografer, hälften specialinbjudna, för att säkerställa en hög kvalité, bredd och särskilda teman, medan övriga lottas bland de sökande. Även platserna, en meter per fotograf lottas. Sedan starten, har utställningen drivits ideellt av fotograferna själva och jag är en av dem. 2016 leds PLANKET av initiativtagaren sedan 2016 Christer ”fjellis” Fjellman, lika länge har jag själv varit med.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: