Min segeljakt Play and Loss

1968, Ingemar Boding, segelmakaren, står på prispallen i havskappseglingen Half Ton Cup i La Rochelle, med en IW31, delvis ritad av den berömda duon Sparkman & Stephens. Half Ton Cup var ett årligt inofficiellt VM för båtar runt 30 fot med värdskap i olika länder i Europa men också i Australien och i USA. Sandhamn plockade upp stafettpinnen 1969 och en svensk båt vann äntligen över fransmännen.

Det var Peter Norlin som från sina skalmodeller, tillsammans med tidigare olympiaseglaren Stig Käll och byggaren Leif Strömkvist, tagit fram en prototyp av en halvtonnare kring 30 fot, byggd för att runda mätreglerna. Med öknamnet ”den fula ankungen”, sopade Scampin banan i Halfton Cup Sandhamn 1969, 1970 och i Halfton Cup Portsmouth 1971. Ungefär 10 000 båtar byggdes utifrån den självlärde konstruktions-konstnären Peter Norlins ritningar, bl a Lill-Scampin IW26, 1971. Samma år som Boding vann Gotland Runt med sin Joker, ritad av Rolf Magnusson, men där fick Norlin i Scampi III, se sig slagen. Balladen blev produktionsvarianten av Jokern och Comfort 30. Ingemar Boding tog som bästa svensk, andra platsen i Half Toncup 1973 i Danmark.

När Boding gick bort i maj 2020, efterlämnade han en mycket välbyggd, kallbakad, halvtonnare, seglad i samma race som han själv seglat Joker i Halfton Cup Norway 1983, under namnet Kjappfot, riggad för lättvind och fick därför se sig omseglad. Boding visste emellertid att hon vunnit sitt första race året innan, i Halfton Cup Pireus, under namnet Play and Loss, seglad av konstruktören Georg Nissen, båtbyggaren Gunter Knierim och Berend Beilken, från Tysklands största segelmakari Beilken.

När jag tog över Play and Loss i september, visste jag absolut inget om hennes historia. Ur det föddes idén att segla i hennes fotspår, för att samla intervjuer och bilder med alla de som en gång ägt, seglat eller mött henne, hela vägen tillbaka till konstruktören vid Kiel-kanalen.

Första steget är att segla henne i sommar för att sedan restaurera henne till Halfton Cup Norway 2023 om jag får fler med mig. Så vitt jag vet har hon inte seglat race på över 20 år och Bodings önskan var just att se henne segla race igen. Väl medveten om att hon har topp placeringar från berömda segelregattor som Gotland Runt, tvåa i sin Klas med Bengt Falkenberg från Albatross Segel och norska Faederseilasen, trea med bröderna Wang från Granseil som också vann Skagerack Cup med henne som gick mellan Norge-Sverige och Danmark. Framgångsrik var hon även i West Cup. Play and Loss hoppas segla till Almedalen 2022 för ungas hälsa.

Med på färden har jag förstås alltid mitt egenutvecklade street talk verktyg, platsen för att ta första steget mot en dröm eller för att få balans i vardagen – BehovsPusslet. Är du en förebild, välkommen in i Play and Loss Family och våra samtal i sittbrunnen.
070 798 44 29.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: