Öppet Upprop!

12-åringar lör kväll Orminge
Bilden är en symbolisk bild och har inget med personerna i texten att göra

En av alla de tjejer som jag träffade när vi arrangerade fritidsaktiviter (och nära vän till granntjejen och som går i samma skola som min son), hittades livlös 12 år gammal. En av hennes bloggvänner skriver:

– Vi saknar dig! (jag väljer av hänsyn till henne, hennes familj och vänner att inte nämna hennes namn). Jag kände dig inte så jääävla bra, men jag visste vem du var. Du var en riktigt fantastisk tjej! Du hade en personlighet av guld och en utsida av silver! Du var otroligt söt. Det går ju inte att fatta hur du försvann<3 Vi alla saknar dig. Hoppas du mår bra där uppe, men du finns alltid här nere i våra hjärtan. Ska aldrig glömma dig! Du var helt jävla otrolig! Kom tillbaka till jorden! du hade levt i 12 år! det är ingenting!! Du skulle levt längre! du hade knappt börjat leva ditt liv.. Jag vet hur sjukt jobbigt man kan må i våran ålder, men jag fortsätter kämpa! Hur kunde du bara försvinna sådär? för en minut sen var du här, för en sekund sen så försvann du?! Jag vill inte! Kommer vara otroligt jobbigt att leva utan dig sötnos! Vila i frid min ängel! ❤ Jag kanske inte kände dig så bra, men jag saknar och älskar dig! ❤

Något blogginlägg tidigare (av samma tjej):
– Alla undrar hur jag blev av med mig oskuld…
Man kan säga att jag blev våldtagen, men ändå inte.. Jag var inte med på det och blev tvingad. Så blev jag av med mig oskuld, om någon frågar igen så tänker jag inte svara. och bara så ni inte undrar hur gammal jag var, så var jag tolv. (12) .

Granntjejens mamma berättade att hon är orolig över varför unga tjejer pressas så tidigt att se ut och bete sig som vuxna, varför det inte finns någon plats för de att vara på? Gurraberg, Värmdös nya ungkulturhus utrustad med allt man kan önska sig men knappt någon personal är för 16-25 åringar. Fritidsgården för 13-17 åringar har flyttats runt i fyra olika lokaler de senaste två åren. Båda har dåliga besökssiffror. Någon gemensam mötesplats har vi inte trots att unga skriker efter mer vuxenkontakt. Sjätteklassarna flyttas numer upp till högstadiet och splittras på olika skolor om ingen naturlig fortsättning finns på deras skola utifrån platstillgång, skolors inriktning och rykte. De förväntas stanna på skolors fritidsklubbar där det kan vara 50 barn på en personal. Många går hem och de som saknar fritidsaktiviteter blir sittande framför datorn, utlämnade åt diverse såpor och utröstningsprogram i teve, internetsajter fulla av spel, forum med skälls- och könsord, kanske Facebook eller en blogg där bekräftelse kan bestå i att lägga upp en bild som får så många gillatryck som möjligt. Jag väljer att inte lägga upp någon av hennes bilder här men  jag väljer att publicera texter för att någon måste göra deras röster hörda. De ska inte utlämnas att mötas på bussarna, framför teven/datorn eller att hänga i centrum. Den här gruppen unga växer och det kryper ner i åldrarna. De är för unga för att hänga på fritidsgårdar och föräldrarna jobbar eller mår så dåligt att de inte förmår vara en bra förebild (se tidigare blogg inlägg).

Jag uppmanar nu alla att dra sitt strå till stacken så vi kan starta vettig fritidssysselsättning för dessa nu!!! Eldsjälar och ideella föreningar kan göra mycket men utan en fast lokal, utan inredning till denna är vi ingenting, vi kan inte samla ideella krafter och vuxna som vill och kan engagera sig utan en plattform, kan inte skapa en gemenskap, kan inte samlas för att ge barn och unga stöd, vara en väg in i vettig fritidssysselsättning, kan inte ens stödja varandra . Jag vill att just du tänker till hur just du kan bidra till att skapa en mötesplats över generationsgränser, hur litet det än må vara, om så bara att sprida denna ring på vattnet vidare
(här om du inte har Facebook).

Och till alla er som kände henne, familj och vänner och alla ni unga som just nu känner sorg och oro, ge inte upp, det ska bli bättre!

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: