Arbetsminnesträning förenklar skolarbete

Stress genom t ex. ohanterbara krav och negativ förväntan påverkar arbetsminnet negativt och därmed också koncentrationen vilket leder till läs- och skrivsvårigheter. Att spela instrument, strategiska spel som t ex. schack och sänka skepp (även på data) påverkar positivt om det pågår regelbundet, likaså konditionsträning konstaterade Torkel Klingberg , professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet i sin bok ”Den lärande hjärnan” (klicka för tips). Frågan är hur många skolor/pedagoger som tar hänsyn till och har en medveten strategi för det? Själv höjde jag arbetsminnet 33 % med hjälp av dataprogrammet Cogmed .Tränade ca: 1 tim/dag i 5 dgr/v i 5 veckor. Det borde man testa på alla barn med koncentrations svårigheter (finns en barn och ungdoms variant som heter Robomemo) men den är dyr för skolor att köpa in. Själv har jag hjälpt min 9-åriga son att ladda ner billiga appar i form av strategispel, garageband för musikskapande, etc. och vi går fram och tillbaka till skolan, det blir nära 6 km varje dag (måste ändå ut med hunden) och dansar framför teven (grym rytm på scen). Nu gäller det bara att få skolledning och pedagoger att lägga upp undervisning så både deras och elevernas arbetsminne får en sportslig chans och att de tyglar negativa förväntningar i form av, – Äntligen fattar du, för att fokusera på positiv feedback istället. Det är bara att inse att det här med glosor och att räkna tal sida upp och sida ner i boken inte fungerar för dessa barn. De halkar längre och längre efter. Idag går nästan var femte elev ut nian utan godkända betyg, en av de säkraste vägarna in i utanförskap. Varje barn som hamnar i utanförskap kostar mellan 10 och 250 miljoner beroende på konsekvenserna av det och  vilka insatser som då måste sättas in. Ge de istället tidigt verktyg och förutsättningar så de kan prestera istället för att de ska behöva börja döva stressen med alkohol, lyckopiller och andra droger Inte minst sund mat på regelbundna tider. Gäller även oss föräldrar. Och du glöm inte din partner, allt blir nämligen mycket svårare som ensamstående, tro mig eller som mina barn brukar säga, – Mamma du borde träffa någon. De har så rätt, utan att förändra en negativ livssituation kan ingen träning i världen överleva i längden, så hej prinsen var är du?

Mer om mig och mina reflektioner

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: