Shelter

Tänk dig att du drabbas av en katastrof som utplånar hela ditt hem och att detsamma samtidigt händer dina grannar, nära och kära,
Tänk dig att du senare står där hungrig, trött, frusen, med ett barn i handen för du vet inte vilken gång i ordningen, kämpandes för att få tag i några av de hjälppaket som med spadar skyfflas ut från olika lastbilsflak eller släpps ner från flygplan.
Tänk dig att du efter hård kamp idag lyckades få tag i ett paket ris och en tygfilt. Vad behöver du mer för att överleva? Vad behöver du mer som utgångspunkt för att börja bygga upp ditt liv och för att samtidigt behålla din värdighet.
Det var dom här scenerna rotarianen Tom Henderson mötte i nyhetsflödet och som fick honom att uppfinna Shelterbox. En låda, lite mindre än den barn har sina ute leksaker i på skolgården. Innehållande ett kit för hjälp till egen insats, utifrån de mest elementära behoven för överlevnad vid en katastrof. Där ett inte helt ovanligt framtids scenario är att tvingas leva under bar himmel i månader eller till och med år. I lådan hittar du bland annat ett special tillverkat tält för upp till 10 personer. Termofiltar som värmer, skugga och den av sidorna som är vatten beständig kan användas för att fånga upp vatten. Ett mini vattenledningsverk som renar 99,9 % av vattnet. En minispis med köksutrustning, flytande bränsle, vedeldad kamin, rep, verktyg och så klart ett särskilt sysselsättnings kit för barnen. Lådan är i plast, väger 55 kg, har bärhandtag och transporteras ut i den form och de antal som bedöms behövas, enligt den högutbildade besiktningsman som alltid skickas ut, inom 8 tim från det att Shelterbox fått de obligatoriska larmet om katastrof. 48 tim senare är lådorna på väg och inom 4-5 dagar har de behövande sina lådor.
Varje box kostar 6 000 kr att producera inklusive transport, lagring, etc. och har ett unikt ID som gör att du som donator kan följa lådan hela vägen. För även Shelterbox kämpar mot korrupta myndigheter som inte är lika intresserade av hjälp till självhjälp. Shelterbox drivs tillsammans med scouter, vilket gör att Rotary har kontroll över hela kedjan. Samarbete sker också med FN för att komma åt produktdepåerna.
5-8 aug under Fryshusandans entreprenörsdagar är Rotary och Shelterbox på plats och tanken slår mig, hur skapar vi Shelter även för barn och unga som far illa här i Sverige? Som saknar stöd hemifrån, som snurrar runt på gatan, hos vänner, i olika temporära akutboenden och fosterhem av skiftande kvalité och som kämpar mot oförstående vuxna. Eller föräldrar som kämpar mot alla odds. Vad behöver just dessa för att överleva en sådan katastrof?
Fakta Shelterbox:
  • Sedan 2002 då Shelterbox startade har 120 000 tält rests.
  • 2011 gick 15 000 boxar till 25 katastrofer i 20 länder.
  • Haiti är den största hjälpinsatsen med 30 000 boxar. Efter 2 år bor människor fortfarande kvar i tälten.
  •  I Italien då 4000 familjer blev bostadslösa var Shelterbox först på plats.
  • I år räknar man med att det går ut 50 000 boxar, varav 1 000 är donerade från Sverige, den 19:nde av 21 Shelterboxfilialer.

Vill du vara med och bidra och samtidigt följa en Shelterbox?

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: