Stockholm-Fryshuset Rotary Award

Årets Stockholm-Fryshuset Rotary stipendiat har nominerats av Helena Meyer verksamhets ansvarig på Fryshusets nätvandrare. Bara sajten ungdomar.se där Nätvandrarna brukar lägga upp frågelådor har 100 000 besökare varje vecka och jargongen på nätet kan bli hård utan vuxna förebilder. Det vet Helena som nätvandrat sedan 2007. Hon är den ende anställde nätvandraren. Övriga nätvandrare kommer oftast som praktikanter från socialhögskolan, Ersta vändpunkt, fältare och kuratorer från Frälsningsarmén eller som årets Stockholm-Fryshuset Rotary stipendiat:

Som 18-åring dök han upp på nätvandrarnas chatt under synonymen Xander, började berätta för Helena om sitt liv. Ett liv som kantats av utanförskap. Uppvuxen i en familj med djupa kriminella kopplingar.
Parallellt peppade Xander andra ungdomar på nätet, vilket låg helt i linje med Nätvandrarnas policy; En nätvandrare hjälper sig själv enligt självhjälpsprincipen, växa genom att stötta andra. Det är inte helt lätt att rekrytera killar då samtalen handlar mycket om relationer, kroppen och självkänsla, vilket nog mer kan ses som ”en kvinnogrej med lägre rang”, tror Xander.
– Få killar vågar prata och inte på samma sätt utan visar mer upp en tuff sida och öppnar inte gärna upp den svagare sida som trots allt gömmer sig bakom, säger Xander.

Xander är idag 22 år, nätvandrar regelbundet för Fryshuset, har runt 400 ungdomar som vill chatta med honom och det har hänt att killar letat reda på Xanders mobilnummer, ringt upp honom utan att våga säga något. Senare har de skrivit tillXander på chatten, att det var dom som ringde.
– Kanske ville de bara se att han verkligen fanns, kanske var det lättare att skriva än att prata.
När Xander började berätta om sig själv och sitt liv, ja då vågade killarna också börja prata om sig själva. Idag försöker Xander fokusera på vissa personer när han nätvandrar och samma person kan chatta kvar med honom de 3-4 timmar han är inne på chatten.

Xander läser nu in gymnasiekompetens, jobbar med Sharafs hjältar , Fryshusets verksamhet mot hedersrelaterat förtryck och som trygghetsvärd för Lugna gatan. De han själv en gång mötte på väg hem på tunnelbanan och tänkte vad är det här för nytt gäng och ville kolla in vilka de var, lite som om de inkräktade på någons territorium. Det visade sig vara något så ovanligt som ett gäng med goda avsikter och Xander tyckte det lät bra på något sätt. Han minns särskilt en tjej som fortfarande vandrar med Lugna gatans city grupp.
– Vi pratade om hur svårt det var som ung att få jobb och hon rekommenderade mig att söka sig till Lugna gatan. Jag svarade att jag skulle försöka. Vaddå försöka! Du ska! Kontrade tjejen och det slutade med att jag lovade att söka.
Han gick in på Fryshusets hemsida, hittade chatten, kände att han behövde någon han kunde prata med, någon han kunde öppna sig för, någon som lyssnade. Det blev Helena på Nätvandrarna. Xander rekommenderade sen i sin tur Nätvandrarna till andra ungdomar som behövde prata, vänner och vänners vänner som han själv brukade stötta.

Förra året föreläste Xander under politikerträffen och Helena hoppas nu kunna ha honom med under politikerveckan i Almedalen där Fryshusets seminarier och övriga framträdanden drar fulla hus.

Årets stipendiat kom 1990 som spädbarn till Sverige från Hong Kong med sin familj. Årets stipendiat bor i Farsta men växte upp i Alby, Rågsved och Skärmarbrink. Han är 22 år. Grattis!!! Och tack för att du delar med dig lite av din historia.
Stipendiet är på 10 000 kr och delades ut under Fryshusets eldsjälsdagar för att uppmuntra honom i sitt arbete med att stötta unga på nätet.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

En tanke på “Stockholm-Fryshuset Rotary Award

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: