- Kan snabbt bli bra på det (oavsett om man har tillgång till en vuxen eller inte som har tid att stötta, träna, skjutsa eller leka med).
- Är fri att vara vem man vill, göra vad man vill (oavsett vilka moraliska värderingar som för övrigt råder i samhället).
- Det går snabbt rakt på belöningssystemet.
- Kan användas på raster, fritidsklubb för att spara in personal och även ”smygas” med på lektion i många skolor om man inte är bra i skolan, understimulerad, saknar vänner, har en diagnos som gör att hela ens fokus krävs för att sitta still/hålla sig vaken.
- Kräver mindre energi (man orkar spela data utan mat eller på snacks och läsk men inte konditionsträna/sporta/leka mer fysiska lekar).
- Lättillgängligt, ingen lägre åldersgräns och man behöver inte stå i någon kö, jämfört med att stå flera år i t ex musikskolans kö.
- Behöver ingen vuxen som anmäler eller betala kurs / medlemsavgift (datorer finns numer överallt och avancerade spel kan laddas ner gratis online även till mobilen).
- Kan skärma av mindre behagliga faktorer (som brist på närhet/kärlek/ uppmärksamhet, bråk och avsaknad av övrig stimulans).
- Anses minska brott och våld då unga inte är ute och springer (men vad händer sen när de tröttnat på att sitta där och anammat andra värderingar?)Obs detta gäller de spel som inte alls är av utbildande karaktär!
Att för mycket stillasittande och brist på dagsljus har en starkt bidragande orsak till att övervikt och depression ökat lavinartat bland barn och unga är numer vedertaget. Vad de allt fler och allt grövre inslagen i form av både fysiska och verbala övergrepp i dataspel och sociala media leder till när det gäller barns moraliska resonemang därom tvistar de lärde.
Hur uppmuntrar vi barn och unga till andra aktiviteter oavsett bakgrund?
Vi skulle kunna låta alla barn mot en symbolisk kostnad låt säga 100 kr / termin delta i vilken fritidsaktivitet de vill och se till att anställa duktiga ledare som förebilder inom olika kultur/fritidsaktiviteter inklusive cirkus och äventyrsaktiviteter. Även drive in aktiviteter av olika karaktär på både nybörjar- och fortsättningsnivå skulle kunna finnas i varje kommun för att uppmuntra till stimulerande aktivitet. Det skulle dessutom ge arbete till många människor med just de kunskaperna samtidigt som kostnader för psykisk och fysisk ohälsa skulle minska markant både bland unga och deras föräldrar.
Skolbussar kan som på t ex. Malta köra barnen till vald/valda efter skolan aktiviteter om avstånden är långa från åk 4, då många fritidsklubbar som regel ändå falerar med kanske 50 barn på en vuxen då fritidspengen kapas med 2/3. Obligatoriskt mellanmål kan enkelt serveras först i skolan (inte som nu när mellanmål slutar serveras i åk 5 och fruktsunden tas bort när de börjar 6-års). Att det här även är ekonomiskt lönsamt är redan vedertaget det handlar bara om att uttnyttja resurser som redan finns (innan de inte längre finns eller förvandlats till ännu fler kostnader). Alla går i skolan, alla betalar skatt, alla behöver stimulerande aktiviteter, hur rättvist som helst.
Vilket parti är beredd att ta med detta inför valet? Om ingen gör det tror jag faktiskt att jag lägger min röst på Direktdemokratin. Om de kommer in i politiken får vi nämligen allmänn rösträtt i sakfrågor och det redan från 16 års ålder. Dessutom kan vi inhämta sakkunskap, följa och delta i debatter även via nätforum. Det torde vara nästa steg i demokratiutvecklingen, näst efter att även kvinnor blev röstberättigade. Jag är less på att inte kunna vara med och påverka saker som i högsta grad inverkar på våra barn och våra föräldrars välmående. Och nej jag tror inte att okunskap kommer råda utan jag röstar helt enkelt i de frågor som berör mig och överlåter vid behov min röst till någon delegat som representerar den intresseorganisation som helt enkelt har mer kunskap inom respektive område än mig som jag känner tillit till, som t ex Naturskyddsföreningen, BRIS, Riksidrottsförbundet, Tillitsverket, Kulturarbetarna o s v . Idag sitter en liten klick politiker i många olika nämnder vilket banar väg för beslut som saknar relevanta kunskapsunderlag, förankring hos berörda, bäddar för lobbying och korruption med upphandlingar som vinns till så låga priser att omöjligt kvalité kan upprätthållas. Dygnet har trots allt bara 24 timmar. Jag tror på många bäckar små, delaktighet och engagemang. Tänk dig att att du får rösta i en fråga som du först fått möjlighet att sätta dig in i och/eller som någon intresseorganisation ansvarar för, t ex upphandlingskrav för skola och äldreomsorg. Om man redovisar i underlagen vad skolpengen går till idag och kostnad per elev kan man enkelt inse att ligger budet orimligt lågt är det något som inte stämmer. Eller hur rimligt är det att du får en problemfri bil på Blocket för 2000 kr tror du? Just så ”blåögda” kan våra kommunala tjänstemän vara så länge det saknas tjänstemannaansvar.
Och för att anknyta till inledningen tänk på att ju mer vi vuxna blundar desto mer tvingas våra barn att se. Och tänk på att varje gång du fifflar undan en skattekrona så är det som att stjäla från ditt eget barn.