Trolla med knäna

IMG_0244Tänk dig att du bor med din partner och ert barn. Plötsligt kliver din partner av och lämnar allt ansvar till dig, du står ensam kvar. Plötsligt ska din inkomst täcka allt från terminskort och aktiviteter till hyra och kläder medan barnets andra förälder endast behöver betala 1 273 kr per månad.

Idag går det inte att säga hur högt ett underhållsstöd kan bli, det ska egentligen bero på barnets behov och föräldrarnas ekonomiska situation. I vissa fall, om den underhållsskyldige föräldern har mycket hög inkomst och barnet har speciella behov kan ett standardtillägg utgå. Om föräldern motsätter sig detta måste den ansvarstagande föräldern driva en rättsprocess gentemot denne, vilket kräver både pengar, tid och kanske även mod, beroende på hur relationen ser ut. En kvinna som flytt sin man efter misshandel eller på grund av övergrepp på barnen är oftast så tacksam över att ha tagit sig därifrån (brott mot kvinnor och ensamstående med barn ökar) att hon inte vågar väcka den björn som sover, utan försöker hellre hanka sig fram även om ekonomin är näst intill omöjlig. Hon ser sitt/sina barn ständigt kämpa ur underläge, genom att alltid vara den som inte har bil, inte har förälder som kan skjutsa till aktivitet eller kompisar som bor långt bort (skolan ligger numer inte alltid i närområdet och kompisar bor därefter). Samma barn kan inte röra sig fritt efter kl. 19, på helger eller under jul- och skollov för att de saknar busskort som gäller under fritid (i Stockholms län kostar det ytterligare 1700 kr/år). Samma barn som inte åker på varken solsemester eller till fjällen, som inte har en cykel, slutar bjuda in till kalas eller hem eftersom de inte upplever att de kan upprätthålla samma standard. Samma barn slutar att längta efter en tomte som aldrig kommer, slutar önska för de vet att det inte finns pengar. Som inte längre vill vill gå på julmarknad med matsäck bara för att se. Som inte längre vill ha någon julklapp för att de inte själva klarar att ge.

Om ingen tvist finns och barn bor växelvis hos föräldrarna kan underhåll utgå helt och barnbidraget efter avtal delas lika mellan föräldrarna (föreslås nu delas lika oavsett inkomst). Det finns en hel del barn idag som pendlar mellan fattigdom och medelklass eller till och med mellan fattigdom och rikedom just för att domstol måste dras in ifall den med mer resurser väljer inställningen att strunta i hur barnet har det hos den andre föräldern, eftersom de anser sig bara ansvara för att det har det bra när barnet är hos sig. I praktiken kan det här betyda att barnet kan öva på ”sitt” instrument bara varannan vecka, använda ”sin” cykel bara varannan vecka, lyssna på ”sin musik” bara varannan vecka eller delta i träningar bara varannan vecka. Det är också den här veckan de måste tänka på att inte lägga den ekologiska juicen i korgen, för att den kostar mer.

Det finns också de barn som bor växelvis hos föräldrarna som inte får gå på någon aktivitet bara för att den ena föräldern inte har ekonomisk möjlighet att dela lika på utgifterna och den som har råd inte är villig att betala lite mer. Det finns till och med syskon och styvsyskon med olika pappor, där det ena barnet går välklätt, åker på resor, går på aktiviteter och har egen Ipad i skolan medan den andre inte ens får med sig något ätbart till skolan som mellanmål (som bekant slutar frukt serveras på förmiddagen vid sexårs och mellanmålet tas bort på eftermiddagen i årskurs sex i en majoritet av svenska skolor).

Jag funderar mycket över de känslor som våra barn och unga bär inom sig idag. Det talas mycket om allas lika värde, att alla barn ska ges samma förutsättningar, att vi måste stärka ungas självkänsla, att vi måste komma till rätta med droger bland unga, vikten av engagemang och delaktighet. Är det bara prat? En av få aktiviteter som alla mer eller mindre verkar ha råd med är data/mobilspel och tv. De har ofta en snedvriden kvinnosyn där tjejer framställs som objekt och killar som känslolösa maskiner.

Jag funderar mycket över vilka förutsättningar vi har för att vara en bra förälder när så mycket av tiden går till planering/bekymmer om ekonomin och konflikter om hur mycket och vad de får lov att spela eller se för att granskande myndigheter helt tycks ha släppt sitt ansvar. Trötta föräldrar som i missmod och vanmakt säger eller gör saker mot barn de varken menar eller vill. Jag undrar hur många av dessa föräldrar som drabbas av psykiska och fysiska besvär och på hur många av dessas barn som får detsamma.

Framförallt undrar jag hur de styrande tänker eller för den saks skull hur de som går till val i hopp om att ta över tror att en höjning av underhållet med några hundralappar per månad ska kunna balansera att det inte höjts med mer än 100 kr de senaste 20 åren samtidigt som priser och löneskillnader ökar.

En tredjedel av alla barn i Sverige lever med en ensamstående förälder, 35 % av de ensamstående föräldrarna lever under knappa förhållanden. Vad detta utanförskap kostar i just din kommun kan du med ett enkelt knapptryck se här. På Värmdö där jag bor hamnar enligt statistik 75 barn i utanförskap bara i år, som vuxna har de hunnit kosta
1 181 250 000 kr i olika former av extra insatser. Tänk om vi istället satsade en tiondel av det beloppet på förebyggande åtgärder, som ett underhållsstöd som tar i kapp det inkomst glapp som den höjning av underhållsbidraget med 100 kr som gjordes för 20 år sedan inte lyckats kompensera för och överlåter till Försäkringskassan att se till att driva in pengar som står i paritet med inkomst.

Idag betalar få mer än 1273 kr i underhåll per månad oavsett hur mycket de tjänar. Varför inte ge varje barn en kultur och en träningscheck som gäller som betalning oavsett om man väljer ridning eller fotboll, trummor eller flöjt, bild eller teater.  

En separation är jobbig som den är, att den inte ansvarstagande parten premieras drabbar våra barn. När vi sedan kommer med förslag för att stödja varandra och barnen är det som att de som sitter med makten över våra barns liv i sina händer har bomull i öronen. 

Not: Idag kan barnfamiljer som tjänar 117 000 kr /år eller mindre få maximalt 4900 kr / månad i bostadsbidrag oavsett om de de är ensamstående eller gifta/sambo. Beloppet bestäms beroende på antal hemmavarande barn och boendeyta. Utifrån inkomst sjunker sedan successivt bostadsbidraget. I tillägg har du barnbidraget på 1050 kr/mån och barn samt ett flerbarnstillägg från och med barn två på 150 kr/mån (genomsnittet i Sverige) som sedan stiger för varje barn (tre barn 604 kr, fyra barn 1614 kr, fem barn 2864 kr, sex barn 4114 kr).

Prova att göra en budgetkalkyl enligt Konsumentverket. Jag hamnade själv enligt gällande norm på 1790 kr minus varje månad. Nej, jag ser verkligen inte fram emot julen i år heller.
Välbetalt jobb sökes, att kämpa för det jag kämpar för ger mycket men inte pengar. i allafall inte än.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

En tanke på “Trolla med knäna

  1. Tack!!! Det känns väldigt skönt att få läsa sin verklighet synliggjord såhär. I tillägg till en näst intill omöjlig situation så är det ju ibland som att man undrar om man över huvudtaget existerar. Vi som lever såhär, vi syns ju nästan aldrig, mer än möjligen som en siffra i någon statistisk sammanställning över barnfattigdom. Jag skulle vilja se fler reportage om sådana vardagshjältar, om vår helt sagolika livskraft, kreativitet och tapperhet. Tack ska du ha för att du skriver! goa hälsningar Jannika Häggström, fd ensamstående med tre

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: