Psykologistudenten Christoffer Gradin Franzén satte sig ner med den sociala entreprenören Johline Zander för att spåna på ett socialt sammanhang som skulle passa egenföretagarens behov av flexibilitet och samtidigt ge den gemenskap och struktur de såväl behövde. Allt för att undergräva varje lockelse av uppskjutandets psykologi – ensamarbetarens egen käpp i hjulet för att förverkliga entreprenörsdrömmar, och för att Get Things Done! De bestämde sig för att bjuda in tio personer vardera till sina hem, konceptet Hoffice var fött.


Hoffice bygger på forskning som visar att vi inte klarar att arbeta effektivt i mer än 40 minuter, därtill har lagts fem minuter för uppstart. Varje arbetspass inleds med en runda där alla kort berättar vad de har för mål de närmaste 45 minuterna. Abetspassen avslutas med att lika kort berätta hur det gick. Att berätta för andra ökar sannolikheten för att vi verkligen gör det vi har sagt, eller i alla fall försöker. Det är också ett bra sätt att öva tidsplanering. På Hoffice lyckas vi alla ibland och ibland inte, att dela eller ta del av dessa erfarenheter är utvecklande men alltid frivilligt, kanske finns det någon surdeg som avklarats som ger anledning att fira.

Pauser är viktigt, därför har vi en runt 10 minuter lång pausaktivitet i anslutning till varje avslutat arbetspass. Det är dessa som ger vår hjärna möjlighet att återhämta sig, vidgar våra perspektiv, vårt fokus, vår uthållighet, vår effektivitet, vår kognitiva förmåga och vår kreativitet. Beroende på typ av pausaktivitet minskar den vår stress, skapar gemenskap och är inte minst en stämningshöjare. I Hoffice ”How to do it verktygslåda” hittar du allt från resurser som timern för att klocka arbetspassen till tips på pausaktiviteter. Där hittar du också mallar för att hålla egna Hoffice, fria att göra om för att passa just ditt Hoffice.

Alla aktiviteter är stödjande men alltid frivilliga. Är man är mitt i en dialog eller äntligen har ett workflow då passar kanske inte en paus. Att leda en pausaktivitet är en bra träning i ledarskap, för andra är den ett sätt att dela med sig av sin kunskap eller ett sätt att bara vara.
Som ensamföretagare eller student är vi ofta vana att köra på och plötsligt har en dag gått. Andra har kanske suttit fast i bollandet med sig själva och så är det plötsligt dags att hämta barn eller träffa vår partner, båda längtandes efter vår uppmärksamhet. De pausaktiviteter som visat sig vara mycket uppskattade är mental träning, fysiska övningar, kontaktlekar och spontandans till lite fartig musik. Man kan alltid turas om att leda en rörelse oavsett om det handlar om gymnastik eller dans, för mig är det ett fantastiskt sätt att avsluta arbetsdagen. En del behöver ett par gånger för att våga kasta sig ut i något som man kanske aldrig varit med om, medan andra glatt överraskade kastar sig i direkt. Vi är alla olika, precis som våra Hoffice, men grundstrukturen är densamma med cykler om 45 minuters jobb – 10 minuters paus.
Hoffice poppar upp i allt från små enrummare till stora hus. I Göteborg startade det hos en småföretagare som tröttnat på att sitta ensam i sin lokal. På Hoffice är alla som har ett behov av ett stödjande sammanhang välkomna för att jobba med det som är viktigt i just deras liv och naturligtvis de som vill dela med sig av sina resurser.
Drygt ett år efter att det allra första Hoffice, består gruppen där allt startade, Hoffice-Stockholm, av nära 1000 medlemmar och det fortsätter att strömma till nya. ”Hoffisar” som känner sig varma i kläderna åker i mån av tid ut på förfrågan och backar upp nya som vill starta upp – i mindre samhällen, i större städer och i andra länder men många startar Hoffice för egen maskin efter att ha läst om hur det går till – som Canada, USA ochTaiwan. Att gå på ett Hoffice är en bra början.
Hoffice har skildrats flitigt i media, i allt från svenska lokaltidningar och TV till Japanska och Kinesiska bloggar – sistnämnda skrev ”Ut med stämpelklockan, in med Hoffice”. Även mer nischade tidningar som till exempel Entreprenör och Bloomberg har anammat Hoffice kulturen. En heldag hade vi också ett tv-team från Australien som följde oss (sänds i mars-april).


Hoffice bygger på kollaborativ ekonomi, att ta till vara på den kollektiva intelligensen, resurser som redan finns utifrån principen ”Help your self then others”. Hoffice saknar styrelse men efter förfrågan från Christoffer hoppade några av oss in på frivillig basis för att bidra som support. Vi delar helt enkelt med oss av det vi själva fått i den mån vi kan, för att bidra till att Hoffice lever vidare även efter att Christoffer som axlat de mesta av de administrativa uppgifterna, tagit ett steg åt sidan i övertygelsen om att bra saker lever vidare och utvecklas.
En annan variant är Doffice – Hoffice på distans och Hoffice med olika teman, där inleder värden med något ämne för att gå över i ett traditionellt Hoffice. Gemensamt för alla är att de följer samma grundstruktur – arbetsspurter i 45 minuters cykler där tystnad råder, runt 10 minuters pauser, där alla välkomnas att bidra med och/eller hålla i pausaktiviter, samt en längre lunch. Några bjuder in till hemlagad lunch, andra kör medhavda matlådor eller bjuder in till knytis. Lunchen är ett tillfälle att lära känna varandra mer, till kollektivt stöd på ett efterfrågat eller förutbestämt tema – där kanske under en WalkTheTalk för att få med sig lite dagsljus och samtidigt åtnjuta rörelsens positiva inverkan bäddar för en effektiv eftermiddag.
Det pågår samtal om hur Hoffice skulle kunna främja bomiljön i olika stadsdelar och hur man skulle kunna planera in det i till exempel studiemiljön, det senare en tanke som föddes av en av de studenter som använder sig av Hoffice. Inkubatorer från stora företag ser potential i konceptet och ser hur Hoffice skulle kunna dra in pengar, men vi har valt att hålla fast vid att Hoffice enligt gåvoekonomins principer ska vara kostnadsfritt att gå på. Däremot är det helt okey att ställa ut en burk för att bekosta fika, fotostatkopior och andra förbrukningsvaror. Att hålla Hoffice ska aldrig vara en kostnadsfråga.
Christoffer och Johline har helt klart startat en förändringsrörelse i konsten att stödja varandra och Get Things Done. Hoffice är helt enkelt ett sätt att arbeta strukturerat mot sitt drömprojekt. På vägen knyter vi nya kontakter, träffar nya vänner, är kanske med och skapar hållbara stadsdelar eller stöttar unga som har svårt att ta sig in. Som ny är du fri att bidra med något nytt och att nätverka, tänk bara på att hålla forumen fria från reklam.
Hittar du inget Hoffice där du bor, gör som jag, starta en egen Hofficegrupp. Alla som går före är omtänksamma nog att skriva ner och dela sina erfarenheter. Under fliken files i de olika facebook grupperna, hittar du en mall för att bjuda in till egna event. Kopiera gärna strukturen till din egen grupp och bidra med fler tips och pausaktiviteter i files. Känner du dig inte redo att hålla i ett Hoffice, går det bra att efterlysa någon som vill hålla Hoffice med dig eller att boka dig på någon annans Hoffice, du hittar de under event på Hoffice på Facebook.

Här är några saker jag själv arbetat med under mina Hoffice pass:
- Förberett workshops för samtal och Strategier för ungas hälsa (en licensfri och validerad metod som lär unga en strategi att hantera allt från stress, dålig kosthållning, sömnbrist och inaktivitet till skärmberoende). Each one Teach one träffade jag så klart på ett Hoffice.
- Introducerat Hoffice strukturen på Svenska institutet, samt pausaktivitet i skolan.
- Crowdfundingprojekt på Kickstarter inför utställning.
- Förberett Båt-Hoffice
- Producerat kortfilmsporträtt
- Pecha Kucha Hoffice presentation, 6 min
Tack alla ni som gör det möjligt, med kollektiv intelligens kommer vi långt.
Ses vi i Almedalen kanske?