Plankets Fotografi under Nytorgsfesten

PLANKET STHLM Stockholm Foto: Lotte Johansson

Planket Sthlm 2018, är möten mellan olika generationers fotografi såsom Christer Strömholms som en gång startade Fotoskolan i Sthlm och Christer ”Fjellis” Fjellman, en av de yngsta som någonsin gått Fotoskolan. Medverkar gör några av våra internationellt kända fotografer, såsom Lennart Nilsson, Helena Blomqvist, Paul Hansen, Carl Bengtsson och Peter Åström som nyligen haft separatutställning på Bukowskis, bosatt i NYC sedan 1973. Vi får se allt från ett par centimeters bilder till nära två meter höga verk. Sida vid sida ses även studenter från anerkända fotoskolor till hobbyfotografer som jag själv (foto nedan ett av mina bidrag från 2018).Lotte Johansson Planket Sthlm 2018 Pinholeteknik, silvergelatin, digitala printar och fotografen Ola Billmonts historiska träkamera Tachihara 8×10, med Schneider 300mm 5.6, hittar du på Planket. Själv använder jag i år Leicaoptik i mobilen för mina mini-intervjuer i Planket Sthlms sociala media, de som började av en ren slump.

Planket Sthlm öppnar samtidigt som startskottet går för Stockholm Fotomaraton lördag kl. 12 i direkt anslutning till oss. På söndagen samma tid, öppnar nya fotografer upp för sina bilder medan andra har sina bilder kvar.  Planket Sthlm samkör i år med folkfesterna Nytorgsfesten och Parkteatern för att inviga än fler i fotografhantverkets underbara värld. Endast fotograferna själva vet vad som visas på de röda planken, om bilderna är till salu, vilka anekdoter de berättar om och och när sista bilden visas före de försvinner in minglet. Legendariska Larsåke ”Skuggan” Thuresson kan till exempel berätta om sina 600 unika fotografier från den tidiga rocktiden som aldrig tog slut, samlade i boken Ikoner Icons. De utgör rockbildshistoria. Idag är dessa ikoner närmast omöjliga att komma nära, såsom skildringen av Abba Agneta och Bjöns romans.

Journalisten Bernt Hermele och fotografen Cato Lein, berättar om sitt arbete med att dokumentera överlevande från tiden för förintelsen. Kicki Fotograf som började sin bana som kriminalfotograf (forensic), numer världskänd bröllopsfotograf, delar många spännande, rätt hemliga, otäcka eller bara vackra historier från båda världar. Ewa-Mari Johansson ställer efter fem fotoböcker ut ”Life in New York”. Tidigare toppmodell i New York, Paris och Milano. 80-talet jobbar hon bakom kameran istället som mode- och konstfotograf. Hennes bilder av kvinnor är speciella, vackra och framstår inte som utsatta och objektifierade utan snarare som starka, stolta och självständiga. Carina Hedlund visar delar ur ”In the Streets of Dublin – en resa i människors liv”. Åke Ericson, tidigare utställd på bl a Fotografiska berättar om sin bok”Non Grata” (Not welcome) om romers situation i tio olika länder i Europa. Filip Cederholm, avhoppad reklamfotograf, visar senaste verken ur sitt världsomspännande children empowerment projekt, från bland annat Sri Lanka. Micke Berg kommer hem från Grekland 20 fotoböcker senare och vad han har med sig är det kanske ingen som vet. Ytterligare drygt 260 fotografer bidrar med sina bilder och anekdoterna bakom. Förra året gästades Planket Sthlm av 6000 personer.

HISTORIK – 1982. I Lilla Mejtens Gränd ställer 120 fotografer ut sina bilder under två dagar. Fotoutställning PLANKET börjar med fotografen Neil Goldstein. Uppvuxen i New York, inspirerad av konstutställningarna vid Washington Square Park. I de faluröda planken såg han en svensk motsvarighet för att visa, se och samtala om fotografi. På den tiden fanns varken Fotografiska eller andra mötesplatser. Passionen för och möjligheten att arbeta med fotografi är drivkraften Goldstein delar med Irene Berggren, Lars Hall, Bror Karlsson, Gunnar Smoliansky och Rebecka Tarschy. Tillsammans skapar de PLANKET , ett årligt återkommande evenemang fram till 1994. En lång rad av Sveriges och Nordens mest namnkunniga fotografer ställer ut här, såsom Christer Strömholm, Tuija Lindström, Anders Petersen och Helena Blomkvist. Vid sidan av dessa storheter har vi under årens lopp kunnat möta både amatörer och professionella fotografer.

Mellan 1995 och 2006 arrangeras inga utställningar. 2007 lyckas i löpet av en månad, en grupp foto-älskare, samla 80 utställande fotografer, trots regn. 2016 tar Christer ”Fjellis” Fjellman tag i förberedelserna. Fotografer strömmar till för att bidra. 24 timmar senare har över 100 fotografer anmält intresse att ställa ut. En curerad vägg visar fotografier av storheter som Lennart Nilsson och Helene Schmith. På övriga metrar huserade 120 fotografer på vardera en meter. En ung lovande fotoelev identifierar sig i Nilssons bild, personligt levererad av hans barnbarn, kort tid före hans bortgång.

Genom åren har Planket varit allt från öppet att delta i, till olika teman och enbart inbjudna fotografer. Under Plankets 35-års jubileum förra året lockade bildfesten under en dag, 6 000 personer. Irene Berggren var åter på plats och hängde Neil Goldsteins bilder. Till jubileumet strömmade eminenta fotografer som ställt ut på Planket genom åren och 2018 är inget undantag.

PLANKET Sthlm vill skapa dynamiska möten utifrån passionen för fotografi. Kanske är du själv en av fotoentusiasterna som ser till att PLANKET fortlever som Sveriges största utomhusutställning. 

PLANKET Sthlm 2019
Lördag 17 aug – Sön 18 aug Kl. 12-18, i och runt Lilla Metens Gränd, Södermalm.
Nytorgsfesten börjar redan fredag eftermiddag och Kulturfestivalen i Stockholm startar redan på måndagen.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: