BehovsPusslet del i Järvaveckans program

I BehovsPusslet kan vem som helst lägga till ett behov. BehovsPusslet fungerar som en barometer för frågor som behöver lyftas, utan att det behöver kännas lika jobbigt att vara just den som lyfter utmaningen. Det gör att de som vanligtvis inte har en röst, kan börja kommunicera i gruppen.

BehovsPusslet uppmuntrar till att det är okej att prata om saker man vill ha i sitt liv och inte. Men den erbjuder också ett visuellt verktyg för att komma fram till strategier man tror kan fungera, för en själv och för gruppen. Den synliggör fler perspektiv och fler möjliga lösningar, likaså möjliga fallgropar på vägen. En bro mellan dem som ser och inte ser, mellan dem som kämpar med något men som tycker det är svårt att hitta ett gemensamt språk att närma sig ämnet.

I BehovsPusslet lyfts inte bara utmaningarna. Här erbjuds samtidigt en strategi för lösning. BehovsPusslet blir en resurs ni kan utgå ifrån för att lyfta en utmaning som identifierats.

Att deltagarna har nära tillgång till BehovsPusslet är något unga själva efterfrågat, för att kunna återvända till. Det inbjuder andra att att ansluta och borgar för att tidsbrist eller osäkerhet hos enskilda inte blir ett hinder.

BehovsPusslet kan formas utifrån utrymmet där den är tänkt att husera. Exempelvis en målad coachingbana på en skolgård eller som ett stort kubpussel inomhus. BehovsPusslet passar bra att sjösätta under en temadag, vid terminsstart eller i anslutning till ämnen som hälsa och idrott, bild, demokrati och höstens nya ”ämne” relationer, samtycke och sexualitet när det nu ämnet ska utvecklas till att fokusera mindre på ”tekniska lösningar” och mer på vad man vill och inte, d v s samtycke.

BehovsPusslet är pilotad bland unga direkt på gatan i olika miljöer, den fungerar oavsett vilken socialgrupp eller kultur man tillhör. BehovsPusslet blir ett första steg ut ur vad man nu fastnat i, eller första steget mot en dröm som man kanske inte ens vågat drömma tidigare.

BehovsPusslet kommer finnas tillgängligt på Subtopia i Botkyrka, för öppen handledning – för dig som någon gång ”ramlat” över BehovsPusslet eller som vill att BehovsPusslet ska etableras hos er. Den kommer då att ingå i Subtopias karta för utomhusgalleriet.

1-5 juni finns BehovsPusslet på Järvaveckan, 1-4 juni är jag på plats för att ställa kluriga frågor. 5 juni finns innehållet kvar för eftertanke och lever vidare under hashtaggen #BehovsPusslet.

5-6 juni finns jag med BehovsPusslet på Värmdöfestivalen i Gustavsbergs hamn.

8 juni startar Öppen handledning, Subtopia, onsdagar kl. 15-18

Följ gärna upp genom att boka ert eget BehovsPussel
Skolor kan boka via Konstdepartementet

För övriga förfrågningar
070 798 44 29

Här kan du läsa några berättelser från de som spontant trillat in:

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

%d bloggare gillar detta: