Mitt strå till stacken

Hans Bonton Lindström
Teckning av Hans Bonton Lindström

I Schweiz kan vem som helst skapa en nationell folkomröstning om ändringar i grundlagen genom att samla in 100 000 underskrifter inom en 18 månaders period. Det kan göras i pappersform eller via nätet. Det senaste initiativet handlade om huruvida Schweiz skulle lägga 23 miljarder på svenska JAS stridsplan eller inte. Schweiz folk röstade emot parlamentets beslut. För att de hellre ville investera pengarna i infrastruktur som skola och annan verksamhet än att lägga de på stridsflyg som fortfarande är under utveckling. Jag minns när våra svenska politiker för mindre än ett år sedan tog plats i svenska morgonsoffor, överseende log de mot journalisterna och vägrade ta till sig att JAS affären faktiskt kunde stoppas om Schweiz medborgare så valde i en folkomröstning. Kanske är det så att det är svårt för svenska politiker att förstå att ett annat lands medborgare faktiskt har andra reella demokratiska verktyg än vad de givit sina egna medborgare. Verktyg som gör att folkomröstningar som initierats av folket, om de vinner faktiskt blir beslutande. Inte som i Sverige – endast vägledande och därmed kan köras över oavsett om de enda som röstat emot hela Sveriges befolkning består av just den lilla grupp som sitter och tar besluten.

3 juni startar ett nytt initiativ om en monetär reform i SchweizVOLLEGELD. Det handlar om att det behövs en ändring i grundlagen för att kunna etablera schweiziska centralbanken som den enda institution som tillåts att skapa pengar i form av mynt, sedlar och även banktillgodohavanden. De flesta vet inte ens om att de inte längre lånar pengar som andra satt in eller att digital valuta idag skapas genom att privata banker skapar nya lån av valuta som inte finns. De internationella privata storbankerna har i snitt ett par procent i likvida medel medan svenska banker har lite mer. Försök att låna pengar till bostad eller för att starta ett företag av bankerna på de premisserna. Allt fler reser frågan varför samma privata aktieägare som delar på de gigantiska vinstutdelningar som för tiden råder i privata banker är desamma som bara riskerar att förlora 5 % tack vare den statliga bankgarantin när banken går omkull. Att dagens ekonomi bygger på spekulation istället för produktion har gjort att västvärldens infrastruktur är eftersatt, att svenska hushåll är högt belånade och att europeiska staters skulder är mer än 5-10 gånger större än inkomsterna. I Europa har många länder passerat en skuldnivå på 90 % av BNP. Om vi tittar på USAs totala skuld så har den från 60-talet ökat från 1000 miljarder till 56 000 miljarder dollar.

Om MoMo som håller i namninsamlingen lyckas samla in 100 000 underskrifter i tid kommer det att hållas en folkomröstning i Schweiz. Det innebär som under alla folkomröstningar i Schweiz att alla seriösa schweiziska medier kommer att diskutera frågan och samtliga politiker förväntas ha en åsikt om debatten. Schweiziska folkomröstningar brukar rapporteras i seriösa tidningar över hela Europa. Det är därför troligt att även utanför Schweiz kommer ekonomer, politiker, centralbankschefer och folk i allmänhet i stor utsträckning att diskutera frågorna eftersom de berör oss alla. Efter denna folkomröstning, oavsett resultat kommer alla vuxna i Schweiz att ha stött på argumenten för och emot en monetär reform. Det här är frågor vi alla behöver diskutera och kan jämföras med EUs sätt att hantera frågor. Johan Norberg skriver i sin kolumn i Metro om Jean-Claude Junckers uttalande (kandidat till kommissionsordförande för den största partigruppen, konservativa EPP) om hur de arbetar i EU.

”Vi bestämmer någonting, låter det ligga ett tag och väntar och ser vad som händer. Om ingen protesterar, av det enkla skälet att de flesta inte vet vad som har blivit beslutat, så fortsätter vi, steg för steg, tills det inte finns någon återvändo.” Nyligen hävdade han att EU:s impopulära ekonomiska politik, med bailouts och centraliserad finanspolitik, bör slås fast i ”mörka, hemliga rum”

Vår svenska  offentlighetsprincip är till för att man ska kunna granska makt och förvaltning. Sedan 2009 har 69 inskränkningar gjorts i sekretesslagen och sedan årsskiftet räcker det enligt miljöpartisten Peter Eriksson med att ett enda land i EU kräver sekretess för att Sverige ska tvingas hemligstämpla information för att överhuvudtaget få vara med i samarbetet. En vecka innan det klubbades vaknade svensk media som till större delen ägs av Bonnierkoncernen och då av Peter Eriksson. Vänstern satte sig emot men övriga partier la sig flata. Ni som tror att det hjälper att rösta på ett annat block än det som nu regerar kan ta med i åtanke att politiker som Klas Eklund, tidigare rådgivare åt Olof Palme och Kjell Olof Feldt sedan länge är chefsekonom på SEB och Thomas Östros, tidigare minister och ekonomipolitisk talesman, numera är vd för den svenska bankföreningen. Dokumentärfilmen som SVT varit med och finansierat visar mycket mer än så här. Dock har SVT beslutat att den inte får visas före valet. En analys om hur det egentligen står till med banksektorn är andra saker som skjutits på till efter valet.

De här är grundläggande frågor som påverkar vår infrastruktur och är det som gör att jag väljer att stötta den direktdemokratiska rörelse som kämpar för allmän rösträtt i sakfrågor året om. Jag vill att elpriset inte ska vara beroende av huruvida vi är bra på att spekulera eller inte, att tågen ska rulla, att min mamma som slitit på fabriksgolvet ska ha den pension hon förtjänat, att alla barn ges samma möjligheter att lära det de behöver i skola och på fritid, att alla när de går ut skolan har den information och de verktyg de behöver för att utöva grundläggande demokratiska rättigheter och att detsamma ges till de som aldrig fått de.

Direktdemokratin är på stark frammarsch i världen och kan ses som ett vaccin mot de extrema vindar som blåser, oavsett om de kommer från extremhögern, extremvänstern eller utifrån religiösa fanatiker. Jag har själv valt att bidra till stacken genom ett förslag att utveckla biblioteket där jag bor till ett demokraticenter och att under politikerveckan i Almedalen göra det jag är bra på för att lyfta fram Föreningen för direktdemokrati (FFDD) som arbetar för just detta. Varje eftermiddag kommer vi under en timme att interagera med dig som passerar. Oavsett vilket parti du tillhör eller inte, oavsett vilken organisation du tillhör eller inte hoppas vi att du kommer att öppna dina ögon och engagera dig för allmän rösträtt i sakfrågor. Samtliga av oss gör det här ideellt, för att vi precis som Schweizarna ska kunna vara med och besluta om vart skattemedel ska gå och hur våra gemensamma investeringar ska förvaltas.

Det behövs många människor ute på gatorna och på nätet som förklarar vad det handlar om och för att samla in de namnunderskrifter som krävs för att få till stånd en folkomröstning som nu om en monetär reform. Nästan inga schweiziska initiativ har varit framgångsrika med mindre än 500 000 schweizerfranc i ryggen. MoMo (Monetäre Modernisierung) har nu drygt 200 000 franc i donationer. Vill du stötta Schweiz initiativ ekonomiskt kan du göra detta genom att donera. Pengarna behövs för att betala två personer på heltid för att samordna kampanjen, för att täcka kostnader för att få underskrifter validerade, för kampanjmaterial, distribution och så vidare.

Här kan du själv starta ett initiativ med hjälp av digital teknik på EU nivå eller stötta ett som redan finns.

Andreas Cervenka (författare, krönikör, ekonomijournalist på SvD förklarar på ett tydligt sätt hur det monetära systemet förändrats och vad som felar. Positiva pengar likaså.

Publicerad av Lotte Johansson BehovsPusslet

Visuell Artist & Visuell instruktör. Initiativtagare och handledare för BehovsPusslets coachingbanor för publika platser. Här kan unga identifiera och balansera olika behov. Desto fler utmaningar och framkomliga strategier som delas, desto större blir identifikationsfaktorn. BehovsPusslet är en öppen aktivitet unga själva önskar kunna återvända till. Därför visar jag under öppna workshops hur enkelt ni kan skapa en coachingbana i er närhet och hur vi alla kan bli den där coachande frågeställaren. Tillsammans för för psykisk och social hälsa.

En tanke på “Mitt strå till stacken

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: